22.12.10

Υπόγραψαν το καταστατικό για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό


Υπεγράφη χθες στη Σόφια από τους εκπροσώπους της Δ.Ε.Π.Α., της Ιταλικής Edison και της Βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding το καταστατικό της εταιρείας η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει τον «κάθετο» αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).


Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 170 χιλιόμετρα (τα 25 χλμ. σε ελληνικό έδαφος) και θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, στη Βουλγαρία. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 130 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατ. θα προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.............


Ο ελληνοβουλγαρικός αποτελεί τμήμα του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας που θα μεταφέρει έως 11,5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν προς τα Βαλκάνια και τη Δύση. Πρόεδρος της νέας εταιρείας (Natural Gas Interconnector Greece Bulgaria EAD) ορίστηκε ο κ. Jordan Georgiev, ενώ ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους θα είναι ο κ.Αντώνης Νάτσικας, αναπληρωτής διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Π.Α..

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ θα συνεισφέρει στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και χαμηλότερων τιμών αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
zougla.gr