26.12.10

Για μια ισχυρή συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου


του Σάββα Ιακωβίδη

ΗΤΑΝ αναμενόμενο ότι η κατοχική Τουρκία θα οργιζόταν για τη συμφωνία που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με το Ισραήλ, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι αντιδράσεις της είναι, ακόμα μια φορά, αποδεικτικές της συμπεριφοράς της ως κράτους-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πειρατικές ενέργειές της ξεκινούν από το 1974 και φτάνουν μέχρι σήμερα, διανθισμένες με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του νησιού μέχρι την παρενόχληση και διατύπωση απειλών εναντίον ερευνητικών σκαφών, που δρούσαν για τα συμφέροντα της Κύπρου, στις δυτικές και νότιες θάλασσές μας. Η οργή και οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι ευεξήγητες. Πρώτον, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, γι’ αυτό και διαμήνυσε στο Ισραήλ ότι, τάχα, η συμφωνία με την Κύπρο δεν δεσμεύει την τ/κ κοινότητα.... Δεύτερον, βρήκε ακόμα μια ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, στο πλαίσιο της ήδη σοβούσης σοβαρής κρίσης στις σχέσεις τους, μετά το αιματηρό επεισόδιο με τους Τούρκους ακτιβιστές, τον περ. Μάιο.
Πολύ φυσιολογικά, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ διαμήνυσαν στην Τουρκία ότι η συμφωνία που υπέγραψαν δεν την αφορά. Και ότι δεν θα της δώσουν λογαριασμό. Η δήλωση του υπουργού Υποδομών του Ισραήλ, δρα Ούζι Λαντάου, εμπεριείχε όχι μόνο το στοιχείο της καθαρότητας αλλά και της σαφούς προειδοποίησης: «Αναμένω από κάθε χώρα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει το Ισραήλ με άλλες χώρες. Αν αυτή η συμφωνία πληροί τους διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα, τις διεθνείς συνθήκες και θέσμια, τότε όλοι οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό. Οποιαδήποτε παραβίαση θα είναι κάτι που η διεθνής κοινότητα αλλά και το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να ανεχθεί». Αυτή και μόνη η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να υπερασπίσει όχι μόνο τα δικά του συμφέροντα αλλά και να βοηθήσει μια φίλη χώρα, όπως θεωρεί την Κύπρο. Το Ισραήλ είναι «αξιόπιστος σύμμαχος», είπε ο δρ Λαντάου, δηλ. τηρεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του.
Αυτή η διαβεβαίωση αποτελεί ισχυρό όπλο και επιχείρημα στα χέρια της Λευκωσίας, πέρα από τις ήδη πάρα πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Ο κυπριακός Ελληνισμός αναμένει ότι αυτή η εντυπωσιακή και θετική βελτίωση στις σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος δεν θα περιοριστεί σε αυτήν τη συμφωνία αλλά θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί σε όλους τους τομείς, και δη στον στρατιωτικό. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τη χρήση του κυπριακού εναέριου χώρου για τα πολεμικά του αεροπλάνα. Μια έξυπνη πολιτική εκ μέρους της Λευκωσίας θα ήταν να ανοίξουν όχι μόνο οι ουρανοί της Κύπρου αλλά και με άλλες συμφωνίες να παραχωρήσουμε στο Ισραήλ διευκολύνσεις στα αεροδρόμια και στα λιμάνια μας. Η συλλογιστική αυτή ξεκινά από το δεδομένο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει μόνιμο στόχο την κατεδάφιση και εξαφάνισή της και, τελικά, τον με οποιονδήποτε τρόπο έλεγχό της.
Μια μακράς πνοής σοβαρή πολιτική επιβάλλει όπως η Λευκωσία υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, με στόχο τη θωράκιση της ασφάλειάς της έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτή η συνεργασία να έχει και έναν τρίτο εταίρο, την Ελλάδα. Λευκωσία και Αθήνα έχουν επιτακτική ανάγκη ενός ισχυρού σύμμαχου και το Ισραήλ χρειάζεται δύο παραδοσιακές και φίλες χώρες. Η παρούσα συγκυρία ευνοεί τη σύμπηξη μιας ισχυρής τριμερούς συμμαχίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, στην οποία θα ήταν σοφό και επιβαλλόμενο να ενταχθεί το ταχύτερο και η φίλη Αίγυπτος, που έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί από το νεο-οθωμανικό ιμπεριαλισμό της Τουρκίας.
syndesmos71