25.12.10

Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά

Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά

Θέλει να απαλλαγεί η περιοχή από τέτοιου είδους όπλα

Ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του Μαΐου του 2008, όπου σύμφωνα με το οποίο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Αίγυπτος μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα.

Ο Αιγύπτιος όμως υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι «η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα επειδή αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν και επειδή το κόστος τους είναι τεράστιο. Αλλά επιζητούμε να απαλλαγεί η περιοχή από τα πυρηνικά όπλα».

Το 1980 μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου υπέστησαν πλήγμα και οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για διάφορα θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι δεσμοί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Το 2007 ο πρόεδρος Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει την επανάληψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι προσπάθειες για τη δημιουργία πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου αναμένεται να αποδώσουν καρπούς σε μερικές εβδομάδες.
newsbeast.g