4.12.10

Στο Ισραήλ 4 ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Από τις 8 το πρωί βρίσκονται στο Ισραήλ τα 4 ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Κανανταίρ CL-415 και το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 με τα εφεδρικά πληρώματα και τους τεχνικούς υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο βόρειο μέρος της χώρας.
Τα ελληνικά αεροσκάφη και τα πληρώματα τους υποδέχθηκε στην πίστα του αεροδρομίου της Χάιφα ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας. και ευχαρίστησε θερμά για την άμεσα ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση βοήθειας του Ισραήλ για τη κατάσβεση της εγάλης πυρκαγιάς 

Ολονύκτια αποστολή...

Η αποστολή άμεσης βοήθειας έγινε μετά από χθεσινοβράδυνη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα του ομολόγου του για αποστολή ελληνικών πυροσβεστικών στο Ισραήλ. Για τις λεπτομέρειες συζήτησαν και οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών κ.κ Ε Βενιζέλος και Ε Μπάρακ.
Τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν τη νύχτα από τη Θεσσαλονίκη και ανεφοδιάστηκαν στη Λάρνακα. Εκτελούν δε το έργο τους σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές. Τα αεροσκάφη στις πρώτες επιχειρήσεις τους θα τα πετούν οι πιλότοι που έφτασαν με το μεταγωγικό καθώς οι άλλοι πρέπει να ξεκουραστούν λόγω του ολονύκτιου ταξιδιού τους.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ
Σε ανακοίνωση της η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα αναφέρει ότι ''το Κράτος και ο Λαός του Ισραήλ ευχαριστούν την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Αθήνα στην καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν το Βόρειο Ισραήλ και οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες καθώς και εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον''.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Άριε Μέκελ, δήλωσε τα εξής: «Η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών μας και η γρήγορη απόφαση να αποσταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, συνάδει με τις νέες και πολύ θετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
ta Nea on-line

Ο επαγγελματισμός και η εμπειρία του ελληνικού προσωπικού στην καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι γνωστή και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Ισραήλ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους Έλληνες πολίτες που επικοινώνησαν με την Πρεσβεία μας για να προσφέρουν την συμπαράστασή τους και να μας εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την βοήθεια των φίλων και γειτόνων μας σε ώρα ανάγκης».