14.12.10

1η Ασκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Π.Κ.Μ.



Δελτίο Τύπου ΛΕΦΕΔ

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου παραμονή της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3η Άσκηση Συνεργασίας εθελοντικών ομάδων ( και 1η σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) στις παλιές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαρτοποιίας στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,8 Richter, με αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρειάστηκε να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης σε ένα εργοστασιακό κτίριο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης και στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού απασχολούντο 110 άτομα.............


Σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία εθελοντικών ομάδων με διαφορετικές ειδικότητες αλλά και επίπεδο εκπαίδευσης κάτω από μια κοινή διοίκηση συμβάντος που ακολουθεί το πρότυπο ICS ( incident command system). H οργανωτική επιτροπή (Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης) έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις μέχρι τώρα ασκήσεις συνεργασίες , σχεδίασε ένα σενάριο όσο πιο κοντά μπορεί να είναι στην ελληνική πραγματικότητα άλλα και στις ικανότητες και αδυναμίες των εθελοντικών ομάδων.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί για θύματα αλλά και σενάρια που "έτρεχαν" κατά την διάρκεια της άσκησης και έπρεπε να αντιμετωπιστούν στο πεδίο.
Τέλος ο καιρός ήταν με το μέρος των ασκουμένων μιας και ή βροχή που ξεκίνησε μαζί με την άσκηση ήρθε να συμβάλει στην αληθοφάνεια αλλά και στην δυσκολία του εγχειρήματος.



Περίπου δύο ώρες αργότερα ο Δκτης Πεδίου μετά από αυτοψία ανέφερε κατάσβεση όλων των εστιών φωτιάς και με εντολή του Δκτη Συμβάντος οι πρώτες ομάδες έρευνας εισήλθαν στο κτίριο για τον εντοπισμό τραυματιών και εγκλωβισμένων. Η ΛΕΦΕΔ ακολούθησε τις ομάδες έρευνας για να βοηθήσει στον καθορισμό των τομέων έρευνας αλλά και στην σήμανση επικίνδυνων σημείων. Με τον εντοπισμό των πρώτων τραυματιών ξεκίνησε η διαδικασία του START Triage και σχεδόν αμέσως η διακομιδή των " κόκκινων" από ομάδες μεταφοράς στα σημεία πρώτων βοηθειών και προετοιμασίας για μεταφορά στα νοσοκομεία.
Οι εγκλωβισμένοι που εντοπίστηκαν σημάνθηκαν στον πίνακα/κάτοψη του χώρου στον χώρο της γραμματείας και ανατέθηκαν καθήκοντα στις ομάδες απεγκλωβισμού.
Την συγκεκριμένη στιγμή στον χώρο του συμβάντος επικρατούσε μια απίστευτη κατάσταση, παντού συνεργεία εργάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς ,ταυτόχρονα η ενεργοποίση κάποιων σεναρίων από τους οργανωτές πέτυχε να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στα όρια τους.



Εντός της καυτής ζώνης εργάζονταν συνεργεία απεγκλωβισμού σε όλους τους τομείς του κτιρίου ,ομάδες μεταφοράς δεν σταματούσαν να μεταφέρουν τραυματίες , οι ομάδες υγειονομικού στον πρόχειρα προετοιμασμένο χώρο περιέθαλπαν και επιβίβαζαν τον έναν μετά τον άλλο τους τραυματίες που συνεχώς αυξάνονταν στα ασθενοφόρα , η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης εργαζόταν με τους "πράσινους" και ή ασφάλεια "πάλευε" με αλλόφρονες συγγενείς τραυματιών που προσπαθούσαν να μπούνε στον χώρο για να βρουν τους δικούς τους . Την ίδια στιγμή χρειάστηκε αρκετές φορές όλοι να εγκαταλείψουν τον χώρο λόγο μετασεισμών ενώ η βροχή συνέχιζε να παρενοχλεί προσωπικό και υλικά.
Ενώ η διακομιδή των τραυματιών εξελισσόταν ο Δκτης συμβάντος ζήτησε να στηθεί πρόχειρο ελικοδρόμιο στην περιοχή της στρατοπεδίας μιας και το κυκλοφοριακό χάος μετά των σεισμό αλλά και ο κορεσμός των νοσοκομείων της πόλης έκανε επιτακτική την ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα Νοσοκομεία σε πόλεις κοντά στην Θεσσαλονίκη , την οριοθέτηση και ενεργοποίηση ανέλαβαν μέλη της ΛΕΦΕΔ από την επιμελητεία και σαν σημείο επιλέχθηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου νότια της στρατοπεδίας..



Αργά το απόγευμα σύμφωνα με την καταμέτρηση των θυμάτων αλλά και πληροφοριών που συλλέχθηκαν από τους εργαζομένους υπήρχαν αγνοούμενοι πιθανόν εγκλωβισμένοι. Ο μοναδικός τρόπος να εντοπιστούν ήταν η χρήση σκύλων έρευνας ερειπίων . Για να ερευνήσουν τον χώρο τα εκπαιδευμένα σκυλιά αποχώρησαν όλοι από το εσωτερικό του κτηρίου ώστε να μην αποσπούνται από το έργο τους λόγο της ανθρώπινης παρουσίας.
Σε μικρό χρονικό διάστημα επετεύχθη η ανεύρεση τους και ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός , με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των "μαύρων" από τα συνεργεία και την πιστοποίηση του απεγκλωβισμού του συνόλου τον εργαζομένων από το κτήριο της χαρτοποιίας δόθηκε πέρας εργασιών από τον Δκτη πεδίου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την μετακίνηση του συνόλου των συμμετεχόντων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού όπου έγινε και η απενημέρωση.



Συνολικά στην άσκηση έλαβαν μέρος 16 εθελοντικές ομάδες και 350 εθελοντές. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από λάθη και παραλήψεις αλλά και από αποφάσεις της στιγμής συζητήθηκαν κατά την απενημέρωση αλλά θα αξιολογηθούν και θα καταγράφουν σε συνάντηση των διοργανωτών με σκοπό την συνεχή βελτίωση σε τεχνικές και πρακτικές ,την καλύτερη συνεργασία αλλά και την οργάνωση μελλοντικών ασκήσεων ακόμα πιο κοντά σε καταστάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί έρθουν αντιμέτωποι οι εθελοντές.


H ΛΕΦΕΔ θέλει να ευχαριστήσει τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού από το http://armyaviation.wordpress.com/ για την πέρα από καθε προσδοκία βοήθεια ως προς την Οργάνωση Επάνδρωση Ελικοδρομίου,
καθώς και τον Δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου για την παραχώρηση του συνεδριακόυ κεντρου " Ευάγγελος Μελλισάρης"

Συμμετοχές

1. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μίκρας
2. Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος
3. Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών
4. Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χορτιάτη
5. Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Καταστροφών Επανωμής
6. Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Δήμο Θερμαϊκού
7. Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης
8. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
9. Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης
10. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
11. Ομάδα Διαχείρισης Αντιμετώπισης Καταστροφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
12. Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και Προστασίας της Φύσης του Δήμου Τορώνης «Δραγουντέλι»
13. Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού
14. Προ.τ.έ.κ.τ.α. Σταυρούπολης
15. Σύλλογος Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος
16. ECPT INTERNATIONAL
http://www.lefed.gr/index.php?option=