14.12.10

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις αποκαλύψεις ο Ασάνζ


Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, είπε στη μητέρα του από τη φυλακή στο Λονδίνο, όπου κρατείται, ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να δίνει στη δημοσιότητα απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, παρά την καταδίκη των ΗΠΑ και άλλων χωρών, μετέδωσε σήμερα η αυστραλιανή τηλεόραση.
Το αυστραλιανό δίκτυο Seven ζήτησε από την Κριστίν Ασάνζ να υποβάλει μία ερώτηση στον 39χρονο γιό της στη διάρκεια επίσκεψής της στη φυλακή του Λονδίνου: «Άξιζε τον κόπο;».
«Οι πεποιθήσεις μου είναι ακλόνητες. Παραμένω σταθερός στα ιδανικά που έχω εκφράσει. Αυτή η περίσταση δεν πρόκειται να τα κλονίσει», είπε ο Ασάνζ σύμφωνα με τη μητέρα του, η οποία παρέδωσε στο δίκτυο γραπτώς την απάντησή του. «Αν κάτι έχει κάνει αυτή η διαδικασία είναι να ενισχύσει την πεποίθησή μου ότι είναι αληθείς και ακριβείς»...

Ο ιστότοπος WikiLeaks έχει προκαλέσει οργή στην Ουάσινγκτον με τη δημοσιοποίηση των απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων και έχει δεσμευτεί να δώσει στη δημοσιότητα και τα 250.000 έγγραφα  που απέσπασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο Ασάνζ τελεί υπό κράτηση στη Βρετανία κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία.
Ο Ασάνζ ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στις μεγάλες εταιρίες, που ανέστειλαν τις πληρωμές προς τον ιστότοπο WikiLeaks. «Γνωρίζουμε ότι οι Visa, Mastercard και Paypal και άλλες (εταιρίες) είναι όργανα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι κάτι που γνωρίζαμε προηγουμένως», είπε ο ίδιος. «Κάνω έκκληση στον κόσμο να προστατεύσει το έργο μου και τους ανθρώπους μου από αυτές τις παράνομες και ανήθικες επιθέσεις».
Ακτιβιστές του Ίντερνετ ξεκίνησαν την επιχείρηση «Payback» ως αντίποινα προς εκείνους που φέρεται ότι εμπόδισαν τη λειτουργία του WikiLeaks. Προσωρινά έπληξαν τους ιστότοπους των εταιριών Visa και MasterCard, καθώς και εκείνον της σουηδικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κριστίν Ασάνζ είπε στο γιό της ότι απολαμβάνει παγκόσμιας υποστήριξης. «Του είπα πως άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όλες τις χώρες, κρατώντας πλακάτ φωνάζουν για την απελευθέρωσή του και για απονομή δικαιοσύνης και αναθάρρησε πολύ από αυτό», είπε η μητέρα του. «Ως μητέρα ζητώ από τον κόσμο να υπερασπιστεί τον γενναίο γιο μου».

Οι δικηγόροι του Ασάνζ θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα να εξασφαλίσουν ότι θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση. Τόσο ο Ασάνζ όσο και οι δικηγόροι του έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές μπορεί να προετοιμάζουν την παραπομπή του με την κατηγορία της κατασκοπείας μετά τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
ant1online.gr