13.11.10

Παρουσίαση του Su-35BM/S - Στα 50 εκατ. δολάρια το fly-away κόστος

Image


Ετοιμάζεται από την ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία Rosoboronexport η παρουσίαση στην Π.Α. του ρωσικού μαχητικού Su-35BM/S το οποίο σε περίπτωση που υπάρξει ανοικτή αξιολόγηση για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφους, θα είναι και αυτό υποψήφιο. Τον Απρίλιο του 2009, το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti υπολόγιζε το κόστος "flyaway" ενός SU-35S σε περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια (48 εκατ. ευρώ περίπου), αλλά τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερη: Η αξία της σύμβασης για την προμήθεια 48 SU-35S και τεσσάρων Su-30M2 για την Αεροπορία της Ρωσίας κόστισε 83 δισεκατομμύρια ρούβλια", περίπου 2,53 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Farnborough 2010, τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Sukhoi, Μ. Pogosyan, ανέφερε πως η ρωσική πολεμική αεροπορία θα παραλάβει το πρώτο Su-35S πριν από το τέλος του 2010 και όντως οι πρώτες βάσεις στα δυτικά της χώρας ετοιμάζονται για την παραλαβή του κορυφαίου 4++ γενιάς αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι προκαταρκτικές δοκιμές του Su-35S έχουν ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση 270 δοκιμαστικών πτήσεων συνολικά (350 πτητικές ώρες), με δύο αντί των τρειών δοκιμαστικών αεροσκαφών (901, 902, 903), μετά το ατύχημα που καταστράφηκε το ένα πρωτότυπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ραντάρ Irbis ήταν επίσης στο επίκεντρο των δοκιμών, όπως και μια σειρά από κινήσεις για τη μείωση της υπογραφής του ραντάρ, με την προσθήκη υλικών RAM και την αφαίρεση αισθητήρων που προεξείχαν αισθητά.


Στο Σεπτέμβριο του 2010 η Sukhoi υπέγραψε μια χρηματοδοτική συμφωνία με την Sberbank, μια τράπεζα καταθέσων, η οποία θα επιτρέψει την εταιρία να επενδύσει στην παραγωγή του SU-35S για τις παραγγελίες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Το Su-35S είναι ουσιαστικά ένα πολλαπλού ρόλου 4++ γενιάς μαχητικό που ενσωματώνει τεχνολογίες 5ης γενιάς, οι οποίες επίσης εφαρμόζονται υπό ανάπτυξη Τ-50. Το νέο Su-35BM διατήρησε το βασικό αεροδυναμικό σχεδιασμό του Su-27Μ, αλλά ενσωματώσει σημαντικές αεροδυναμικές βελτιώσεις, εντελώς νέους κινητήρες και ψηφιακά συστήματα.

Σύμφωνα με τους περσσότερους δυτικούς αναλυτές, το Su-35S είναι ανώτερο από όλα τα άλλα μαχητικά τέταρτης γενιάς που αναπτύσσονται σήμερα παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, δεν έγινε γνωστό εάν έχει υπογραφεί συμφωνία παραγγελίας του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους από τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του JDW τον περασμένο Μάιο, αναμένεται έως το τέλος του 2010 η υπογραφή μια συμφωνίας για την προμήθεια της Λιβύης με 12 έως 15 μαχητικά του συγκεκριμένου τύπου, ως μέρος μια συνολικής συμφωνίας με πολλές άλλες παραμέτρους. Η έκδοση Su-35Κ αναφέρεται ως η εξαγωγική έκδοση του Su-35S, η οποία είναι και υποδεέστερων ικανοτήτων της έκδοσης που προορίζεται για την ρωσική Αεροπορία, αλλά οι Ρώσοι διαβεβαιώνουν ότι για την Ελλάδα θα προταθεί η κορυφαία έκδοση με τις ειδικές τροποποιήσεις που πιθανόν να ζητήσει η ελληνική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr