21.11.10

Πιθανή η ακύρωση του F-35 STOVL - Σβήνει το όνειρο του ελαφρού CV για το τουρκικό Ναυτικό;

Image


21-11-2010 16:25:24
Mία είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον, αφ’ότου έχει ανακύψει θέμα προμήθειας ελαφρού αεροπλανοφόρου από την Τουρκία όπως αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον εξετάζεται η πιθανότητα ακύρωσης της έκδοσης STOVL (κάθετης-βραχείας αποπροσγείωσης) του μαχητικού F-35, το οποίο είναι το μόνο που θα μπορούσε να εξοπλίσει το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο κλάσης Juan Carlos (L61)...


Οι σκέψεις ακύρωσης έρχονται μετά τα κακά νέα που μεταδίδει το λογιστήριο της Lockheed Martin για αύξηση του κόσοτυς ανάπτυξης. Στόχος πιθανής ακύρωσης είναι να χρηματοδοτηθούν πιο άνετα οι άλλες δύο εκδόσεις η συμβατική και η έκδοση αεροπλανοφόρου. Το όλο κλίμα για την STOVL έκδοση επιβαρύνθηκε από την πληροφορία ότι η L.M. ανακάλυψε ρωγμές σε κύριο δομικό στοιχείο, ένα από τα εγκάρσια «διαχωριστικά» (bulkhead) στο αεροσκάφος στατικών δοκιμών της έκδοσης STOVL του JSF.

Οι ρωγμές εμφανίστηκαν μετά από καταπονήσεις που προσομοιώνουν 1500 ώρες χρήσης, από τις 8.000 τουλάχιστον που θα έχει η σχεδίαση. Πάντως είναι μάλλον συνήθηες η εμφάνιση τέτοιων προβλήμάτων σε αυτό το στάδιο των δοκιμών, οι οποίες μάλιστα αποσκοπούν ακριβώς στην αποκάλυψη τυχόν εγγενών προβλημάτων.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δομικό στοιχείο του F-35B είναι διαφορετικό από αυτά που έχουν στο ίδιο σημείο οι εκδόσεις F-35A/C, καθώς είναι κατασκευασμένο από άλλα ελαφρά κράματα για την εξοικονόμηση βάρους.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr