26.11.10

EFENPRESS: Αφήστε τους αλλοδαπούς να φύγουν να πάνε στη Μέρκελ...

"Όμηρος" μεταναστών η Ήπειρος! Χιλιάδες Αφγανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι κ.α. κατακλύζουν Άρτα και Ηγουμενίτσα!



Κραυγή διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο βγάζουν χιλιάδες κάτοικοι της Άρτας και της Ηγουμενίτσας, που βλέπουν καθημερινά οικονομικούς μετανάστες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης στους δρόμους των δυο πόλεων. Το φαινόμενο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με τους φορείς να κάνουν συνεχώς εκκλήσεις προς την κεντρική εξουσία, για να δώσει λύση στο θέμα.

Άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά ή που θέλουν να μπουν παράνομα σ’ ένα πλοίο για να φύγουν στην Ιταλία, καθημερινά αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης πολιτών, ενώ χαρακτηριστική είναι η αύξηση της μικροεγκληματικότητας κοντά στις περιοχές, όπου διαμένουν οι μετανάστες....

 Βέβαια, πολλοί λαθρομετανάστες έχουν κατακλύσει και τους άλλους δυο νομούς της Ηπείρου και κυρίως αυτόν τον Ιωαννίνων, αφού εκατοντάδες είναι καθημερινά σχεδόν οι συλλήψεις Αλβανών λαθρομεταναστών που επαναπροωθούνται στην χώρα τους. Αδιάψευστος μάρτυρας φυσικά είναι το...

Αστυνομικό Δελτίο που ο αριθμός τον ανθρώπων που περνά στην Ελλάδα από την γειτονική Αλβανία ολοένα και αυξάνεται αντί να μειώνεται…

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Σήμερα στην Άρτα υπάρχουν 3500 Αφγανοί και Πακιστανοί οικονομικοί μετανάστες, ενώ το τελευταίο διάστημα ήρθαν και περίπου 1000 Βούλγαροι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία μένει στους δρόμους γύρω από το ιστορικό Γεφύρι της πόλης, αλλά και σε κοντινά στην Άρτα χωριά, κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε παραπήγματα. Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης περιμένει αύξηση του αριθμού των Αφγανών και των Πακιστανών τις επόμενες ημέρες. Και αυτό, λόγω της συγκομιδής των πορτοκαλιών στην Άρτα που δίνει την ευκαιρία για ένα μεροκάματο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Γκέτσης, Εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «Γνώμη» της Άρτας, που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα «ανάστατοι είναι όσοι έχουν κτήματα και σπίτια στην περιοχή της ιστορικής Γέφυρας και λείψουν κάποιες μέρες από αυτά. 

Επιστρέφοντας θα βρεθούν μπροστά σε απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι καταλαμβάνουν σπίτια, αποθήκες και όποιον άλλο χώρο βρουν»!

Και συνεχίζει λέγοντας:Αυτό το κάνουν γιατί δεν έχουν που να πάνε να περάσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα και επιπλέον δεν έχουν να φάνε, να συντηρηθούν και να ζήσουν. 
Τι μπορεί να γίνει κανένας δεν ξέρει. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, με τους οποίους έτυχε να συνομιλήσουμε λένε απλά: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του»! (Σχετικό άρθρο του Κ. Γκέτση δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα).
Οι κλοπές και γενικά η παραβατικότητα συνεχώς αυξάνεται, ενώ παρατηρούνται απόπειρες βιασμού κ.α.
 Όπως σημειώνουν κάτοικοι της πόλης, «όσο πληθαίνουν οι μετανάστες στην Άρτα και όσο ζουν σε τέτοιες άθλιες συνθήκες, που δεν έχουν φάνε, λογικό και επόμενο είναι να αυξάνεται η εγκληματικότητα».


ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ…

Στην άλλη παροικία των οικονομικών μεταναστών της Άρτας, τη Βουλγαρική, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Δουλειές δεν υπάρχουν και τα 1000 περίπου άτομα περιμένουν καρτερικά είτε στους δρόμους κοντά στη Γέφυρα, είτε στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γνώμη» της Άρτας.Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ως κυριότερη αιτία για την οποία εκείνοι δεν παίρνουν μεροκάματο τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς, «που παίρνουν λιγότερα χρήματα, αλλά δεν κάνουν καλή δουλειά». Οι κόντρες που φαίνεται, ότι υπάρχουν μεταξύ των μεταναστών, όπως υποστηρίζουν πολίτες, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζουν κανέναν, αφού το κυνήγι του μεροκάματου έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου»!Οι Βούλγαροι, που περιμένουν πως και πώς να ξεκινήσει η συγκομιδή του μανταρινιού, αναμένεται, όπως δηλώνουν, να μείνουν γι’ άλλους δυο μήνες στην περιοχή, υποδεχόμενοι τα Χριστούγεννα και το νέο έτος μέσα στα παραπήγματα όπου ζουν.

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Ίδια και απαράλλαχτη είναι η εικόνα και στην Ηγουμενίτσα. Ο «Π.Λ.» είχε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ του για τη σύλληψη ενός 38χρονου Έλληνα, που πυροβόλησε εναντίον πέντε Ιρακινών και την αναστάτωση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, από την παρουσία λαθρομεταναστών στο λιμάνι, που θέλουν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να φύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και νέος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με την οποία εξηγεί το πρόβλημα και ζητά άμεση βοήθεια για την άμβλυνσή του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «το θέμα ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασής μου. Πλέον από πλευράς μου δεν βρίσκω δικαιολογίες πειστικές προς τους κατοίκους του Δήμου».Ας σημειωθεί, ότι και οι λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα ζουν σε άθλιες συνθήκες, είτε σε δρόμους της πόλης, είτε σε χωριά κοντά σε αυτήν.
Πρόσφατα, είχαν συγκρουσθεί μεταξύ τους στο λιμάνι, προκαλώντας τον φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους σημείωναν, ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο»!Μάλιστα, ο κ. Πιτούλης σημειώνει στην επιστολή του πως «οι πολίτες αρχίζουν και παίρνουν το Νόμο στα χέρια τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

ΕΤΡΩΓΑΝ ΣΚΥΛΙΑ

Υπενθυμίζεται, ότι ο «Π.Λ.» είχε γράψει πρόσφατα για λαθρομετανάστες στη Θεσπρωτία, που μη έχοντας δουλειά και χρήματα για να φάνε, σκότωναν και έτρωγαν σκυλιά!

Οι κάτοικοι ζητούν να παρέμβει επειγόντως η Πολιτεία, αφού το θέμα τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
 Και σημειώνουν αγανακτισμένοι:«Σεβόμαστε τους συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά έτσι όπως ζουν είναι πηγή μολύνσεων και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 
Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και να πάει το πρόβλημά μας στη Βουλή, να συζητηθεί και να δουν οι Κυβερνώντες τι θα κάνουν. 
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην Ηγουμενίτσα, όταν δίπλα μας κυκλοφορούν άνθρωποι ρακένδυτοι που ζητούν δουλειά, για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί».

Πρωϊνός Λόγος.
epirus-ellas