21.11.10

Eν Αμύνη


Posted: 20 Nov 2010 11:45 AM PST
Του Μάνου Ηλιάδη*

Mια ακόμα άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (NCDEX10), με συμμετοχή της Ελλάδας είχαμε την εβδομάδα αυτή, και συγκεκριμένως στις 16-18 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Νατοϊκή άσκηση (Cyber Coalition) στην οποία συμμετείχε επιτυχώς η χώρα έγινε πέρυσι την ίδια εποχή (17-19 Νοεμβρίου) στην οποία είχε αναφερθεί εκτεταμένα ο ΚτΕ της 28ης Νοεμβρίου 2009.
Την άσκηση, η οποία για ακόμα μια φορά διεξήχθη με επιτυχία, οργάνωσε από Ελληνικής πλευράς η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ. Σκοπός της ασκήσεως ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων που αφορούσαν επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό, κακόβουλα email, και κακόβουλα pdf.....


Υπενθυμίζεται ότι μετά την περσινή νατοϊκή άσκηση κυβερνοάμυνας, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστοι κυβερνητικοί φορείς, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου και η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας που διοργάνωσε πάλι η ΔΙΚΥΒ, στην οποία όπως είχε αναφέρει τότε ο ΚτΕ, η συμμετοχή κυβερνητικών και ακαδημαϊκών φορέων ήταν κατά πολύ ευρύτερη, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τής προ μηνών νατοϊκής ασκήσεως και της ευρύτερης γνωστοποιήσεως των δυνατοτήτων της ΔΙΚΥΒ στον συγκεκριμένο τομέα.

Από αυτή την άποψη, η φετινή άσκηση είχε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, διότι η συμμετοχή κρατικών, ακαδημαϊκών, ανεξάρτητων Αρχών, επιχειρήσεων υποδομών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κ.ά, προσέλαβε μαζικό χαρακτήρα, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν και πάλι η συμμετοχή της ΕΥΠ.

Έτσι, στην άσκηση που διεξήχθη υπό τον έλεγχο της ΔΙΚΥΒ (ΓΕΕΘΑ), εκτός βέβαια των ΕΔ (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) και της ΕΥΠ, συμμετείχαν το γραφείο του Πρωθυπουργού (open-gov), το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πολλαπλή εκπροσώπηση (ΕΛΑΣ - Διεύθυνση χειρισμού κρίσεων, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΕΥΠ, Λιμενικό Σώμα) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τον Ακαδημαϊκό χώρο, η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή: Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΑΙΤΥ (Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΤΕΙ Αθήνας.

Άλλοι φορείς που συμμετείχαν ήταν το ΤΕΕ, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η Αρχή Διασφαλίσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, η Κοινωνία της Πληροφορίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το σύνολο σχεδόν των οργανισμών υποδομών της χώρας, όπως η ΕΥΔΑΠ η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Αττικό Μετρό, και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Εξίσου μαζική ήταν η συμμετοχή των εταιριών τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ, η Vivovi, η Wind Hellas, η Hellas On line, η Forthnet, η On Telecom και η Vodafone.

Ξέχωρα από την άσκηση, το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της μικρής αλλά θαυματουργής διευθύνσεως του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΥΒ), η οποία είχε την υποστήριξη και των τριών κλάδων των ΕΔ, ήταν ότι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με μηδαμινά στην ουσία μέσα, και κυρίως πόρους, επέτυχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο φορέων και να τους κινητοποιήσει για μια ακόμα φορά με επιτυχία.

Το απαγοητευτικό για ακόμα μια φορά ήταν ότι, παρά την καθολική συμμετοχή, για να μην πούμε συστράτευση, όλων αυτών των φορέων και την μεγάλη συμμετοχή υπουργείων και κρατικών οργανισμών, η ανάγκη οργανώσεως της χώρας έναντι της τεράστιας αυτής απειλής σε μια συγκροτημένη πλέον βάση, δεν υφίσταται όχι σαν σημείο προβληματισμού, αλλά ούτε καν σαν σκέψη σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Τούτο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα της χρόνιας ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας. Με όλα τα συστατικά για την λύση ενός προβλήματος να υπάρχουν (ρίξτε μια ματιά στις συμμετοχές), ουδείς από την κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αναλάβει μια πρωτοβουλία. Και μετά απορούν για την αποχή του κόσμου από τις εκλογές..

*Από την στήλη "Εν Αμύνη" στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή"


«εν κρυπτώ»

Κυριακή, 21 Νοέμβριος 2010, 5:18