8.11.10

Δίκτυο λαθρεμπόρων πυρηνικού υλικού εντοπίστηκε στη Γεωργία

Η ποσότητα του ουρανίου ήταν μικρή αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεςί σε πυρηνικό όπλο (φωτ.αρχείου)

Έτοιμοι να πουλήσουν το υλικό

Η ποσότητα του ουρανίου ήταν μικρή αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεςί σε πυρηνικό όπλο (φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: Associated Press )
0
Τιφλίδα, Γεωργία
Εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό κοντά στο 90% που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας εντόπισαν οι Αρχές στη Γεωργία.
Οι συλλήψεις έγιναν τον περασμένο Απρίλιο αλλά οι λεπτομέρειες δεν...............

είχαν γίνει γνωστές μέχρι τώρα. Οι ποινές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συλληφθέντες είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Οι Αρχές της Γεωργίας ανακοίνωσαν ότι το δίκτυο ήταν έτοιμο να πουλήσει το ουράνιο σε όποιον έκανε την προσφορά, προφανώς την πλέον συμφέρουσα.
Σύμφωνα με τις γεωργιανές Αρχές, οι πρώτες υποψίες για τη δράση του δικτύου ήρθε από πληροφοριοδότη που είχε εισχωρήσει σε δίκτυο λαθρεμπόρων οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πουλήσουν «σοβαρό υλικό». Σημειώνεται ότι πολλοί λαθρέμποροι πωλούν ψεύτικο υλικό.
Η ποσότητα του ουρανίου ήταν μόλις 18 γραμμάρια και ήταν κλεισμένη μέσα σε μόλυβδο αν και δεν ήταν αρκετό για να είναι επικίνδυνο λόγω της ραδιενέργειας. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν ήταν δείγμα μεγαλύτερης ποσότητας που κυκλοφορεί μέχρι να βρει αγοραστεί, εκτιμούν οι γεωργιανές Αρχές.
Παρά το ότι οι λαθρέμποροι ζήτησαν οκτώ εκατομμύρια δολάρια για 120 γραμμάρια ουρανίου (πάνω από 65.000 το γραμμάριο) κατέληξαν σταδιακά κάτω από τις 10.000 δολάρια. Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές στην αγορά ανησυχεί τις Αρχές αφού υποδηλώνει μία ροή προσφοράς και ζήτησης.
Στην ευρύτερη περιοχή του Καύκασου, όπως σημειώνει το Associated Press, το λαθρεμπόριο πυρηνικού και άλλου ευαίσθητου υλικού από εργαστήρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, κυρίως λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και των πλημμελών ελέγχων στα σύνορα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Pres
infognomonpolitics