13.11.10

Ανησυχία στις μυστικές υπηρεσίες για πιθανή εισροή στα μεταναστευτικά ρεύματα




Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές αλλά και στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες ο εντοπισμός υπόπτων για συμμετοχή σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στις ροές μεταναστών χωρίς χαρτιά που εισέρχονται καθημερινά από τα ανατολικά μας σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τουλάχιστον ένας εξ αυτών, σύρος παλαιστινιακής καταγωγής, έχει συλληφθεί και κρατείται από τις ελληνικές αρχές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναπροώθησή του.... Ο κίνδυνος να μετακινούνται μέσω των μεταναστευτικών ροών ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που ενδέχεται να συνδέονται, περισσότερο ή λιγότερο στενά, με το δίκτυο της Αλ Κάιντα είχε επισημανθεί αρχικά περίπου πριν από δύο χρόνια και σε εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, η πρώτη σχετική αναφορά σε έλληνες δημοσιογράφους είχε γίνει από τον πρώην αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Οι μυστικές υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βοσνία/ Ερζεγοβίνη, όπου λόγω του ασταθούς πολιτικού σκηνικού φαίνεται ότι έχουν αναπτυχθεί θύλακες ισλαμικής τρομοκρατίας. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε εκείνα τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες, όπως π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Η ελληνική πλευρά στην προσπάθεια που έχει καταβάλει να ελέγξει την είσοδο μεταναστών εξ Ανατολών έχει περάσει αυστηρό μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το πρόβλημα. Το επισήμανε άλλωστε ξανά στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής στο πλαίσιο του πρόσφατου Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. 
Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία τόσο στην ενίσχυση της δύναμης FRΟΝΤΕΧ στα ανατολικά ελληνικά σύνορα, κάτι που ήδη έγινε στον Εβρο όπου τα κυκλώματα προώθησης παρανόμων μεταναστών έχουν βρει νέα περάσματα, όσο και στην υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)- Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι επίπονες και βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. 
Το «καρότο» για την Αγκυρα είναι η χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόους για να ταξιδεύουν στην ΕΕ αν συνεργαστεί για την υπογραφή συμφωνίας. Η Τουρκία πάντως εξακολουθεί να εγείρει ορισμένες επιφυλάξεις, μεταξύ των οποίων και για θέματα που αφορούν στις διαφορές με την Ελλάδα για την περιοχή του Αιγαίου, οι οποίες δυσχεραίνουν μια τελική συμφωνία. Πηγές με γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν πάντως ότι η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ και οι πρόσφατες δηλώσεις των κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουλιαγμένη για το θέμα έδωσαν την απαραίτητη πολιτική ώθηση. 


ΤΟ ΒΗΜΑ/greeknation.blogspot.com