22.11.10

Η τρόικα βάζει τη χώρα σε καραντίνα


Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Η διάσταση απόψεων, που διαπιστώθηκε από μερίδα υπουργών, σχετικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου, και τη σύνταξη της τελικής έκθεσης προόδου, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δημιουργεί μείζον ζήτημα....

Ταυτόχρονα, οδηγεί στην αναβολή της συνέντευξης Τύπου των τεχνοκρατών του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Κ.Τ., δείγμα σαφούς διάστασης που διαπιστώθηκε στις κρίσιμες πολυήμερες διαπραγματεύσεις.
Σαφές δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και της σύγκρουσης απόψεων που διαπιστώθηκε είναι η ενεργή εμπλοκή του συμβούλου του πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά  Παπαδήμου, ενός προσώπου που χαίρει εκτίμησης στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας πνέουν μένεα κατά μερίδας υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι φαίνεται να σηκώνουν προσωπικό μπαϊράκι, προκαλώντας σύγχυση ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Για αυτό τον λόγο διαρρέουν ότι πρέπει να αναλάβει δράση ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι είναι «πρωτάκουστο» να υπογράφεται αρχικά ένα μνημόνιο και κατόπιν να ορθώνεται κύμα αντίστασης από τους ίδιους ανθρώπους (εννοούν τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου) που το συνυπέγραψαν.
Η απάντηση έρχεται από κυβερνητικούς κύκλους που σημειώνουν με έμφαση ότι οι αντιδράσεις δεν αφορούν στο έως σήμερα μνημόνιο αλλά στη θέληση της τρόικας να το επικαιροποιήσει προς το χειρότερο, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, που ανέβασε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από όσο αρχικά προβλεπόταν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής αντίδρασης ως προς τη θέληση των δανειστών να επικαιροποιήσουν το μνημόνιο η στάση της υπουργού  Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, και η διαφωνία της σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα και ειδικότερα την προσφυγή στη διαιτησία για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και τις απολύσεις στις Δ.Ε.Κ.Ο..
Η τελική έγκριση
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα συνομολογηθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατά την οποία θα διευκρινιστούν κάποιας τεχνικής φύσης θέματα και θα επισημοποιηθεί η κοινή θέληση των δύο πλευρών για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Είναι σαφές ότι από τη μεριά της κυβέρνησης προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους – παρά  τη σαφέστατη διάσταση απόψεων- καθώς όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη επιτυχημένης εφαρμογής του φιλόδοξου προϋπολογισμού του 2011 και στη λήψη άμεσων μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας.

Η έκθεση 


Η έκθεση προόδου της τρόικας θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου οι διεθνείς οργανισμοί να αποφασίσουν την εκταμίευση της γ' δόσης του δανείου που ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα εισηγείται την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο θα αναφέρεται στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Οι Ντερούζ (Κομισιόν), Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.) και Μαζούχ (Ε.Κ.Τ.) προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση πως τυχόν αποκλίσεις στο κλείσιμο του εφετινού προϋπολογισμού και νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών πολιτικών, κατά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, ενδεχομένως να αποτελέσουν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» στην εκταμίευση της δ' δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο.
zougla.gr