1.11.10

«Βασική απειλή» το Ισραήλ για την Τουρκία



Το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας περιγράφει το Ισραήλ ως «βασική απειλή», αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας..............


Το λεγόμενο «κόκκινο βιβλίο», το κείμενο που περιγράφει το δόγμα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, ότι «η αστάθεια της περιοχής προέρχεται από τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιτική του, που μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή». Οι ενέργειες και η πολιτική αυτή συνιστούν «βασική απειλή για την Τουρκία», αναφέρει το νέο δόγμα.

Για πρώτη φορά, μετά το 1949, το Ισραήλ περιγράφεται ως «απειλή», ενώ το νέο δόγμα δεν θεωρεί «απειλή», καμία από τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρωσία και Αρμενία, που περιγράφονταν ως «απειλές» για πολλές δεκαετίες. Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στην κατηγορία των «απειλών», το γειτονικό Ιράν και η Συρία.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ και Μοσάντ, που ανθούσε παλαιότερα. Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπηρεσίες έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις, μετά από πρωτοβουλία της Τουρκίας.

Η ισραηλινή πλευρά είχε εκφράσει μεγάλη δυσφορία για τον διορισμό του κ. Χακαν Φινταν - στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν - ως νέου διευθυντή της MIT.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
infognomonpolitics