15.11.10

Κοινή γραμμή Σαρκοζί – Παπανδρέου για τα δημοσιονομικά



Απόλυτη ταύτιση απόψεων Ν. Σαρκοζί και Γ. Παπανδρέου ως προς τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη και την ανάπτυξη.

Μιάμιση ώρα διήρκεσε το γεύμα εργασίας που παράθεσε στον Γ. Παπανδρέου ο Γάλλος πρόεδρος στο προεδρικό μέγαρο και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο και τον γαλλικό λαό για την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.......


Σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

"Μια ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές, που θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη.

«Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το θερμό κλίμα στη συνάντηση των δυο ηγετών αποτυπώθηκε και στην επισήμανση του κ. Παπανδρέου ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί επιβεβαίωσε τη συνέχιση της υποστήριξής του στις πολύ θετικές, όπως είπε, προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των οικονομικών προβλημάτων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Τα χρήματα αυτά", είπε ο πρωθυπουργός, "σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην ΕΕ".

Τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον γάλλο πρόεδρο για την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

"Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία και ενόψει της Περιβαλλοντικής Διάσκεψης στο Μεξικό στο τέλος του μήνα, ώστε η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια της πράσινης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
real.gr