3.11.10

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ



ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια των χθεσινών δελτίων τύπου για τις περιπτώσεις αποστολής παγιδευμένων δεμάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορικών υπηρεσιών σε χώρες του εξωτερικού, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Την Δευτέρα (01.11.2010) το πρωί, ένας άνδρας νεαρής ηλικίας, κατέθεσε ταχυδρομικό δέμα, σε υποκατάστημα ταχυμεταφορικής εταιρείας που εδρεύει κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, στην Αθήνα.....
Το δέμα, έφερε ως αποστολέα το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και παραλήπτη την Καγκελάριο της Γερμανικής Κυβέρνησης. Στη συνέχεια, με μέριμνα της ιδιωτικής ταχυμεταφορικής εταιρείας μεταφέρθηκε στους χώρους ελέγχου των Κεντρικών εγκαταστάσεών της, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας για ύποπτα αντικείμενα. Κατόπιν, πάλι με μέριμνα της ταχυμεταφορικής εταιρείας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου φορτώθηκε σε αεροσκάφος συνεργαζόμενης ιδιωτικής εταιρείας με προορισμό την Γερμανία.
Σε ότι αφορά το δεύτερο δέμα που στάλθηκε στο εξωτερικό, την ίδια ημέρα (Δευτέρα, 01.11.10) το μεσημέρι, ένας άγνωστος νεαρός άνδρας, κατέθεσε ένα ταχυδρομικό δέμα, σε υποκατάστημα άλλης ταχυμεταφορικής εταιρείας που εδρεύει στον Περισσό. Το δέμα, έφερε ως αποστολέα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικού πολιτικού κόμματος και παραλήπτη τον Πρόεδρο της Ιταλικής Κυβέρνησης. Με μέριμνα της ταχυμεταφορικής εταιρείας, μεταφέρθηκε το δέμα στους χώρους άλλης ταχυμεταφορικής, που εδρεύει στο αεροδρόμιο Αθηνών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας για ύποπτα αντικείμενα. Στη συνέχεια φορτώθηκε σε αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων με τελικό προορισμό την Ιταλία. Από τις αστυνομικές έρευνες και την αξιοποίηση πληροφοριών της Αστυνομίας, εντοπίσθηκε η ύπαρξη του δέματος στο συγκεκριμένο αεροπορικό μέσο κατά το χρόνο που βρίσκονταν στην εναέρια διαδρομή του. Ενημερώθηκε άμεσα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω της οποίας δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες καθόδου του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Μπολόνια. Από τον έλεγχο των Ιταλικών Αστυνομικών Αρχών, που ενημερώθηκαν άμεσα από την Ελληνική Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παγιδευμένο δέμα το οποίο εξουδετερώθηκε.
Ύστερα από εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανεστάλησαν για ένα 48ωρο όλες οι εναέριες μεταφορές δεμάτων και μικροδεμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας μεταφερομένων αντικειμένων πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με μέριμνα και ευθύνη ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που συνεργάζονται με τις ταχυμεταφορικές εταιρείες.