25.11.10

Νέα συνάντηση Ερντογάν - ΓΑΠ µε φόντο το Αιγαίο


Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010


Ραντεβού στο Ερζερούµ έχουν το νέο έτος Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν της πρόσκλησης που απηύθυνε ο τούρκος πρωθυπουργός στον έλληνα οµόλογό του να συµµετάσχει στην ετήσια συνάντηση εξωτερικής πολιτικής που οργανώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύµφωνα µάλιστα µετουρκικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου θα συµµετάσχειτο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου στη συνάντησηπου θαγίνει στο Eρζερούµ της Ανατολικής Τουρκίας. Σηµειώνεταιότι η συνάντηση έχει καθιερωθεί από το 2008 και συγκεντρώνει περίπου 200τούρκους διπλωµάτες που υπηρετούν σεπρεσβείες της Τουρκίας στοεξωτερικό ή σε στρατηγικής σηµασίας διευθύνσεις στηνΑγκυρααλλά και διεθνείςπροσωπικότητες.

Στην αντίστοιχη συνάντηση πουπραγµατοποιήθ ηκε πέρυσι είχαν συµµετάσχει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας,της Βραζιλίας,της Γερµανίας καθώς και ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Mαχµούντ Αµπάς. Εκτός από τον έλληνα Πρωθυπουργό στη συνάντησηέχει προσκληθεί και η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κατρίν Αστον, η οποία έχει δηλώσει ότι θα παραστεί. 
Αν και στην Αθήνα έλεγαν ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συµµετάσχει στη συνάντηση εφόσον το επιτρέψει το πρόγραµµάτου, στην Αγκυρα θεωρούν βέβαιο το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου, ενώ τα τουρκικά µέσα υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή συνάντηση θα δώσει ακόµαµεγαλύτερη ώθηση στηνπορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, νέος γύρος διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο πραγµατοποιείται την επόµενη εβδοµάδα στην Κωνσταντινούπολη, µε την Αθήνα ωστόσο να δηλώνει διάστόµατος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη ∆ελαβέκουρα ότι δεν«είµαστεσε θέσηνα πούµε ότι έχει επιτευχθεί συγκεκριµένη πρόοδος πουνα είναι ανακοινώσιµη». 
Ερωτηθείς µάλιστα γιατις δηλώσεις τούρκων αξιωµατούχων περί συνεκµετάλλευσηςτου Αιγαίου, απάντησε ότι αυτές γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν έχουν βάση «όσο δεν έχει οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών – όσο υπάρχειαυτό δεν µπορείνα γίνει καµία άλλη συζήτηση». Σήµερα ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας µεταβαίνει στη Βουδαπέστη – η Ουγγαρία αναλαµβάνει τηνπροεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάµηνο του 2011– γιανα παρουσιάσει, µεταξύ των άλλων, τηνελληνικήπρότασηγιαένα «νέο Ελσίνκι» καιγια τηνπραγµατοποίηση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας, µε την οποία η Αθήνα φιλοδοξεί να δώσει πνοή στην ενταξιακή διαδικασία της Αγκυρας, όπως είπε χθες ο Γ. ∆ελαβέκουρας. «Η πραγµατικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον κεφάλαια να ανοίξουν, όσο η Τουρκία δεν εφαρµόζει τις υποχρεώσεις της, δενυπάρχει ενταξιακή διαδικασία καιαυτό δεν είναι προςόφελος ούτε της χώρας µας ούτε της Ε.Ε. Εµείς θέλουµε µια πραγµατική και όχι εικονική ενταξιακή διαδικασία» τόνισε. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει διαβουλευθεί ακόµη µε κανέναν από τους ευρωπαίους εταίρους της για την ελληνικήπρόταση. 

TA NEA greeknation.blogspot.com