2.11.10

Πρεσβείες και Σαρκοζί στόχευαν οι τροµοκράτες



Ερευνες παντού για δέµατα-βόµβες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης , svradelis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Η κακοτεχνία στην κατασκευή του πρώτου από τα «συστηµένα» δέµατα-βόµβες, η παρατηρητικότητα της υπαλλήλου στην εταιρεία ταχυµεταφορών, αλλά και η γρήγορη κινητοποίηση πολυάριθµης οµάδας αστυνοµικών ήταν οι τρεις παράγοντες που, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείουΠροστασίας του Πολίτη, συνέβαλαν στη σύλληψη δύο τροµοκρατών µαζί µε δύο τροµο-δέµατα. 
Οι τροµοκράτες είχαν σκοπό να προκαλέσουν τη διεθνή προσοχή, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Αντιτροµοκρατικής. Μεταξύ των υποψηφίων στόχων τους περιλαµβανόταν ο Νικολά Σαρκοζί. Ως αποστολέας του δέµατος στον γάλλο πρόεδρο εµφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Το δέµα αυτό, όπως και ένα ακόµη που προοριζόταν για την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, οι 2 συλληφθέντες, 22 και 24 ετών, δεν είχαν προλάβει να το παραδώσουν. «Μην ανοίξετε τα δέµατα, είναι παγιδευµένα», είπε ο ένας από τους δύο τροµοκράτες όταν συνελήφθησαν από οµάδα 10 αστυνοµικών της ΔΙΑΣ. .........

Πάνω τους έφεραν δύο πιστόλια Glock των 9 χιλιοστών, ενώ ο ένας φορούσε και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Αξιωµατικοί της Αντιτροµοκρατικής εκτιµούν πως οι δύο ήταν έτοιµοι για ένοπλη συµπλοκή αλλά µάλλον δεν περίµεναν να έρθουν αντιµέτωποι µε µια πολυάριθµη οµάδα αστυνοµικών. Οπως διαπιστώθηκε, ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Παναγιώτης Αργυρού, εις βάρος του οποίου εκκρεµούσε ένταλµα σύλληψης για συµµετοχή στην οργάνωση Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ για συµµετοχή στην ίδια οργάνωση είχε κατηγορηθεί ο αδελφός του δεύτερου συλληφθέντος, του Γ. Τσ. (τα στοιχεία του δεν είχαν ανακοινωθεί από τις αρχές έως αργά χθες, αφού ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώµατα).

Οπλισµένοι
Το στοιχείο, πάντως, που προβληµάτισε ιδιαίτερα την Αντιτροµοκρατική είναι τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ενώ η προετοιµασία τους παραπέµπει σε δράση άλλων τροµοκρατικών οµάδων, σχολίαζαν αξιωµατικοί.

Στο δέµα που προοριζόταν για την πρεσβεία του Βελγίου ως αποστολέας αναγραφόταν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αction Αid, ενώ στο δέµα που θα κατέληγε στην πρεσβεία της Ολλανδίας ως αποστολέας φερόταν ο εγκληµατολόγος Γιάννης Πανούσης. Λόγω της έκρηξης καταστράφηκε το όνοµα που είχε χρησιµοποιηθεί στο δέµα που προοριζόταν για την πρεσβεία του Μεξικού.

Στην τσάντα µε την οποία µετέφεραν οι δύο τροµοκράτες τα δέµατα-βόµβες η Αντιτροµοκρατική βρήκε και µια λίστα µε τις διευθύνσεις εταιρειών ταχυµεταφορών που είχαν σηµειώσει οι τροµοκράτες. Το γεγονός σήµανε συναγερµό, αφού εικάζεται ότι πιθανόν παγιδευµένα δέµατα βρίσκονται στη διαδικασία αποστολής - παράδοσης. Για τον λόγο αυτό, µάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ειδικές οδηγίες για «τη διαχείριση ύποπτου ταχυδροµείου», επισηµαίνοντας µεταξύ άλλων ότι οι ταχυδροµικές βόµβες είναι συσκευασµένες µε τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ανθεκτικές, ενώ συνήθως εκρήγνυνται µε το άνοιγµα της συσκευασίας. Στην Αντιτροµοκρατική θεωρούν ιδιαίτερα σηµαντική την παρατηρητικότητα της γυναίκας υπαλλήλου στην εταιρεία ταχυµεταφορών, στην οδό Αστυδάµαντος 71 στο Παγκράτι, η κατάθεση της οποίας οδήγησε στη σύλληψη των τροµοκρατών.
ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Καταζητούµενος για συµµετοχή στη Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς ο ένας από τους δύο συλληφθέντες στο Παγκράτι

Οµοιότητες µε τη δολοφονία Γ. Βασιλάκη

ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ στοιχεία µε τη βόµβα που εστάλη ταχυδροµικώς και στοίχισε τη ζωή του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσιάζει η συνδεσµολογία των τεσσάρων παγιδευµένων δεµάτων που επιχείρησαν να στείλουν χθες οι δύο τροµοκράτες. Σύµφωνα µε αξιωµατικούς της Αντιτροµοκρατικής, οµοιότητα παρουσιάζει κατ’ αρχάς η εκρηκτική ύλη που χρησιµοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις.

Το κύκλωµα που χρησιµοποιήθηκε για την πυροδότηση του µηχανισµού ήταν σχεδόν πανοµοιότυπο µε αυτό που εξερράγη στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προκάλεσε τον θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη. Στην περίπτωση του θανατηφόρου πακέτου είχαν χρησιµοποιηθεί δύο θηλιές που έκλειναν τον µηχανισµό, ο οποίος µπορούσε να ενεργοποιηθεί µόνο αν ανοιγόταν το δέµα και όχι κατά τη µεταφορά του. Στη βόµβα που προοριζόταν για την πρεσβεία του Μεξικού ο µηχανισµός ασφαλείας ήταν ένα µανταλάκι, ο οποίος µετακινήθηκε ελαφρώς όταν η υπάλληλος πέταξε το δέµα. Αυτή η µικρή µετατόπιση σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι ο µηχανισµός είχε µόνο µία µπαταρία εξηγεί, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, το ότι προκλήθηκε µικρή ανάφλεξη.

Αυτή η βόµβα πάντως προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αντιτροµοκρατικής γιατί είναι πολύ «προχειροφτιαγµένη» σε σχέση µε τις άλλες τρεις. Οπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου, οι βόµβες που προορίζονταν για τον Νικολά Σαρκοζί και τις πρεσβείες της Ολλανδίας και του Βελγίου ήταν κατασκευασµένες µέσα σε βιβλία. Οι τροµοκράτες είχαν ξύσει τα βιβλία και είχαν τοποθετήσει 80 - 100 γραµµάρια πυρίτιδας και εξελιγµένο µηχανισµό που περιελάµβανε 3 - 7 µπαταρίες ανά µηχανισµό.


Η περούκα και τα ρέστα πρόδωσαν τον βοµβιστή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ 

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της υπαλλήλου εταιρείας ταχυµεταφορών µαταίωσε το οργανωµένο σχέδιο βοµβιστικών επιθέσεων µε τροµο-δέµατα. Η αντίστροφη µέτρηση για τη σύλληψη δύο νεαρών άρχισε όταν εξερράγη µηχανισµός την ώρα που τον επεξεργαζόταν η υπάλληλος της εταιρείας ταχυµεταφορών. Η έκρηξη ήταν πολύ µικρής ισχύος και η υπάλληλος τραυµατίστηκε ελαφρά στα χέρια.

Λίγο πριν από τις 11.30

χθες νεαρός άνδρας πήγε στα γραφεία της εταιρείας ταχυµεταφορών στην οδό Αστυδάµαντος 71 στο Παγκράτι και παρέδωσε ένα µικρό δέµα, µεγέθους κουτιού παπουτσιών. Την προσοχή της υπαλλήλου τράβηξε από την αρχή η περούκα που φορούσε και κυρίως η συµπεριφορά του.

Ηταν βιαστικός
Ηταν πολύ βιαστικός, έδωσε στην υπάλληλο 20 ευρώ και έφυγε χωρίς να πάρει την απόδειξη και τα ρέστα. Το γεγονός ότι το δέµα που παρέδωσε ο νεαρός προοριζόταν για την πρεσβεία του Μεξικού ενίσχυσε τον προβληµατισµό της. Μαζί µε µια συνάδελφό της το έβαλαν στον πάγκο της εταιρείας για να το περιεργαστούν. Τότε έγινε µια πολύ µικρή έκρηξη και ο χώρος γέµισε πυκνούς καπνούς.

«Βοήθεια, βόµβα»
«Ακούσαµε φωνές. Βοήθεια βόµβα, µας έβαλαν βόµβα.

Ηταν η υπάλληλος που από την ταραχή της είχε πέσει κάτω. Ηταν σοκαρισµένη. Τη φέραµε στο κατάστηµα και της δώσαµε νερό για να συνέλθει», λέει ο κ. Δηµήτρης Τροµπόνας, ιδιοκτήτης διπλανού καταστήµατος. «Η υπάλληλος προσπάθησε να µας πει τι είχε συµβεί. Το πρώτο που µας είπε ήταν για τον ύποπτο µε την περούκα που µπήκε στα γραφεία της εταιρείας και άφησε το δέµα». Αλλος γείτονας καταστηµατάρχης, ο κ. Θεόδωρος Ντεβές προσπάθησε µε πυροσβεστήρα να βοηθήσει. «Ακουσα την ιδιοκτήτρια της εταιρείας να φωνάζει στον σύζυγό της να βγει έξω. Με έναν πυροσβεστήρα µπήκα στα γραφεία, που είχαν γεµίσει καπνούς. Μύριζε σαν µπαρούτι. Δεν µπορούσες να σταθείς».

Οι περιγραφές
Ο ίδιος νεαρός που παρέδωσε το πακέτο, σύµφωνα µε πληροφορίες, είχε ξαναπάει προ ηµερών στην εταιρεία προκειµένου να ρωτήσει για τη διαδικασία αποστολής. Οι περιγραφές των υπαλλήλων βοήθησαν στις έρευνες των αστυνοµικών. Λίγο αργότερα στην οδό Ριζάρη δίπλα σε στάση λεωφορείων µοτοσυκλετιστές της οµάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν δυο νεαρούς µε παρόµοια χαρακτηριστικά.

Αµέσως τους πλησίασαν οκτώ µοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ. Ο ένας από τους νεαρούς φέρεται να τους είπε ότι είναι «πολιτικός κρατούµενος».

Από µια απόδειξη παράδοσης που βρέθηκε στην κατοχή τους εντοπίστηκε και η δεύτερη ταχυµεταφορική εταιρεία στην οδό Σπ. Μερκούρη 62-64, στην οποία οι νεαροί είχαν αφήσει και άλλο πακέτο βόµβα µε αποδέκτη την πρεσβεία της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία
«Παγιδευµένο δέµα για τον Σαρκοζί» («Liberation»).

«Η Ελληνική Αστυνοµία εντοπίζει παγιδευµένο δέµα µε παραλήπτη τον Νικολά Σαρκοζί» («Le Μonde»). «Παγιδευµένο δέµα για τον Νικολά Σαρκοζί εξουδετερώνεται στην Αθήνα» («Le Figaro»).

«Παγιδευµένα δέµατα εξουδετερώνονται στην Ελλάδα: ο Νικολά Σαρκοζί µεταξύ των στόχων» («Le Ρarisien»). Η είδηση όπως ήταν αναµενόµενο προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των γαλλικών µέσων ενηµέρωσης, τα οποία δεν παρέλειψαν εντούτοις να σηµειώσουν τη δήλωση του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνοµίας πως «η υπόθεση µοιάζει στην πραγµατικότητα αρκετά γελοία» και ότι «στην περίπτωση του κ. Σαρκοζί είναι προφανές πως το πακέτο αυτό δεν θα µπορούσε ποτέ να είχε φτάσει στον παραλήπτη του».


Παραποµπή για 12 από τους 17 ζητεί η εισαγγελέας

ΣΤΟ ΠΑΡΑ πέντε της ετυµηγορίας των δικαστών για την παραποµπή ή µη στο εδώλιο των 17 κατηγορουµένων που φέρονται ως µέλη της οργάνωσης Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς , η σύλληψη, χθες, δύο εµπλεκοµένων αλλάζει το ποινικό σκηνικό της υπόθεσης.

Η δικογραφία βρίσκεται στο Συµβούλιο Εφετών Αθηνών, τα µέλη του οποίου επρόκειτο να εκδώσουν βούλευµα µε το οποίο θα αποφάσιζαν αν και πόσοι από τους συνολικά 17 κατηγορουµένους θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουµένου. Ωστόσο, µετά τις τελευταίες εξελίξεις ο φάκελος θα επιστρέψει πίσω στους εφέτες- ειδικούς ανακριτές κ.κ. Δηµήτρη Μόκα και Κώστα Μπαλντά, προκειµένου να απαγγείλουν κατηγορία στον έναν από τους δύο συλληφθέντες το όνοµα του οποίου είχε συµπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των κατηγορουµένων και εκκρεµούσε εις βάρος του ένταλµα σύλληψης από το 2009.

Η εισαγγελέας Εφετών µάλιστα κ. Ξένη Δηµητρίου έχει ήδη εισηγηθεί προς το δικαστικό συµβούλιο την παραποµπή του σε δίκη. Η εισαγγελική λειτουργός έχει «δείξει» το εδώλιο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών σε 12 από τους 17 κατηγορουµένους, που φέρονται ως µέλη της οργάνωσης Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς.


Ηταν... µόδα το 1977 τα εκρηκτικά σε δέµα

«ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ θεώρησαν ύποπτο το δέµα και δεν το άνοιξαν. Χθες, ενηµέρωσαν τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, χωρίς όµως να παραδώσουν τη βόµβα ή να δώσουν περισσότερες πληροφορίες», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδό τους στις 29 Δεκεµβρίου 1977, για το ένα από τα τρία ταχυδροµικά δέµατα βόµβες που είχαν σταλεί την προηγούµενη ηµέρα στην αµερικανική πρεσβεία, στα γραφεία της Ισραηλινής Κοινότητας και σε σπίτι γνωστού δηµοσιογράφου. Και οι τρεις βόµβες χαρακτηρίστηκαν τότε από τους ειδικούς ως µικρής εκρηκτικής ισχύος και εκτιµήθηκε ότι δεν µπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυµατισµούς.

Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη των οµαδικών αποστολών µικρών δεµάτων µε εκρηκτικά που σχεδόν είχαν γίνει µόδα στην Ελλάδα από τα Χριστούγεννα του 1976 έως και τα τέλη του 1977. Μέσα σε ένα χρόνο και τέσσερις ηµέρες είχαν σταλεί συνολικά δέκα ταχυδροµικές βόµβες. Για τις έξι από αυτές, µε µέγεθος που δεν ξεπερνούσε αυτό ενός πακέτου τσιγάρων, την ευθύνη φερόταν να έχει αναλάβει η ακροδεξιά οµάδα Εθνικιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση Πανελλήνων, η οποία θεωρήθηκε πως εξαρθρώθηκε µε τις συλλήψεις που έγιναν τον Απρίλιο του 1977 σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα εκείνης της περιόδου. Τα συγκεκριµένα δέµατα βόµβες είχαν αποσταλεί στα γραφεία του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού, στη ΛΑΡΚΟ, στην κινηµατογραφική εταιρεία Μιχαηλίδη και στις εφηµερίδες «Η Αυγή» και «ΤΑ ΝΕΑ». Το έβδοµο δέµα βόµβα εστάλη στον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών στα µέσα Δεκεµβρίου της ίδιας χρονιάς και τα άλλα τρία λίγες ηµέρες πριν από την Πρωτοχρονιά.

Από τις αρχές του 1978 έως και φέτος το καλοκαίρι πραγµατοποιήθηκαν τέσσερις αποστολές ταχυδροµικών βοµβών, µε τελευταία αυτή που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνοµικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη. 
tanea.gr