10.11.10

Γεμάτα καρκινογόνα τα παιδιά των καπνιστών


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων στο 90% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτι όπου τουλάχιστον ο ένας γονιός κάπνιζε – και μάλιστα σε επίπεδα ελάχιστα χαμηλότερα απ’ ό,τι στους γονείς τους!

Η ανάλυση δείγματος ούρων από 79 παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 10 ετών έδειξε ότι τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών στα παιδιά ήταν μόλις κατά 8% χαμηλότερη απ’ ό,τι αυτή στα ούρα των γονέων τους.


«Το εύρημα μας εξέπληξε δυσάρεστα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Λ. Τόμας, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Περιμέναμε ότι θα βρούμε κάποιες καρκινογόνες ουσίες στα παιδιά-παθητικούς καπνιστές, αλλά όχι και σε τόσο υψηλά επίπεδα».

Η δρ Τόμας πρόσθεσε πως άλλες μετρήσεις έδειξαν πως οι ενήλικες παθητικοί καπνιστές επίσης είχαν καρκινογόνες ουσίες στα ούρα τους σε δυσθεώρητα επίπεδα – μόλις κατά 1-5% χαμηλότερα απ’ ό,τι στα ούρα των καπνιστών.

«Κανείς δεν ξέρει τι μπορούν μακροπρόθεσμα να κάνουν αυτές οι ουσίες», επεσήμανε. «Είναι όμως πολύ πιθανό να επηρεάζουν τον οργανισμό με τρόπους που ανοίγουν τον δρόμο για βλάβες στους πνεύμονες και ίσως για καρκίνο του πνεύμονα».

Η μελέτη έδειξε ακόμη τα εξής:

* Υπήρχε απ’ ευθείας συσχέτιση των επιπέδων των καρκινογόνων στα παιδιά με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν οι ενήλικες στο σπίτι. Όσο περισσότερα τα τσιγάρα, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα των καρκινογόνων.

* Οι πιθανότητες των παιδιών να είναι παθητικοί καπνιστές αυξάνονταν με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

«Υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον το ένα στα τρία παιδιά στη Δύση ζει σε σπίτια όπου καπνίζει τουλάχιστον ο ένας γονέας», είπε η δρ Τόμας. «Φοβάμαι ότι οι γονείς και οι άλλοι συγγενείς των παιδιών δεν αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά αυτό που κάνουν».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR).
ygeia.tanea.gr