2.11.10

Α/ΓΕΑ Β.Κλόκοζας: "Το Νέο Μαχητικό Aεροσκάφος είναι άμεση προτεραιότητα για την ΠΑ" (ανανέωση)

Image

Το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους ήταν, είναι και θα παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα της ΠΑ η οποία δεν πρόκειται να δεχθεί μεταχειρισμένα-«νέα» μαχητικά όπως προωθούν κάποιοι κύκλοι. Αυτή ήταν και μια από τις απόψεις που εξέφρασε σήμερα ο Αρχηγός της Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας σε συνάντησή του με δημοσιογράφους με την ευκαιρία των εορτασμών για τον προστάτη της Αεροπορίας....

Ο αρχηγός της Αεροπορίας μίλησε ακόμη για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τρίτης γενιάς, το σύστημα αυτοπροστασίας αλλά και την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Πιο συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΑ για το θέμα του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός προγράμματος αναβάθμισης για τα F-16 Block 50 και «52+» έτσι ώστε να έρθουν στο επίπεδο των Adv., ενώ για το σύστημα αυτοπροστασίας είπε πως προσανατολιζόμαστε στην τοποθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ASPIS σε ένα αεροσκάφος F-16 Block 52+ «για να δούμε πως πάει».

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το επίπεδο του εκσυγχρονισμού των F-16 και αν θα καλύψει και το Block 30. Σε ότι αφορά το ASPIS II το θέμα που εντοπίζεται στις βιβλιοθήκες απειλών θεωρείται ότι μορεί να αντιμετωπιστεί να υπάρξει ευελιξία από την πλευρά της Raytheon

Για το θέμα της προμήθειας μεταχειρισμένων αεροσκαφών ο Β. Κλόκοζας περιορίστηκε να πει πως δεν επιθυμεί την προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών που «δεν υπηρετούν στην ΠΑ αυτή τη στιγμή», αφήνοντας να εννοηθεί πως προτιμά μια λύση νέων αεροσκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος του Νέου Μαχητικού. Είναι σαφές ότι η Π.Α. επιθυμεί το Νέο Μαχητικό να είναι πραγματικά "νέο" και να μην πάμε σε λύσεις "νέων-μεταχειρισμένων".

Αυτό αφορά περισσότερο κάποιες ανεπίσημες προτάσεις που υπάρχουν για το EF-2000, (όχι από την κοινοπραξία που παραμένει στην απόφαση προμήθειας του αεροσκάφους όπως έχει αποτυπωθεί από δύο ΚΥΣΕΑ), αλλά και για λύσεις όπως JAS-39C Gripen κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr