14.11.10

Λαγός την πτέρην έσειεν, κακόν της κεφαλής του...!


Αντιρρήσεις Γκιουλ για το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ με στόχο το Ιράν



«Η Τουρκία δεν αποδέχεται το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι στοχεύει ειδικώς στο Ιράν, ενώ το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
«Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. 

Ένα σύστημα άμυνας τοποθετείται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε στον κόσμο κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε συνέντευξή του, στο BBC. '"Είναι λάθος να προσδιορίζεται ως στόχος μία και μόνο χώρα, το Ιράν. Δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν ένα σύστημα αποτροπής πυραύλων για να προστατεύσουν την Ευρώπη έναντι απειλής που προέρχεται από εκτοξευτήρες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαιτέρως στο Ιράν.

Το θέμα αυτό θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ και Ρωσίας, την προσεχή εβδομάδα, στη Λισσαβόνα. Στη σύνοδο θα πάρει μέρος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που η χώρα του δεν κρύβει τη δυσπιστία της για το αντιπυραυλικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει υιοθετήσει περισσότερο μετριοπαθή θέση απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απ ό,τι οι δυτικές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση.
http://www.skai.gr
infognomonpolitics