12.11.10

Δεν αφήνετε τα..."σάπια" που θέλετε να είστε αφορολόγητοι !!!


Στο ΣτΕ ο Ιατρικός Σύλλογος για το ΑΜΚΑ ιατρών - Κατά της αναγραφής του ΑΜΚΑ

Κατά της αναγραφής του ΑΜΚΑ των ιατρών στα συνταγολόγια διότι παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των λειτουργών του Ιπποκράτη όπως είναι η ηλικία τους, τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). ...Ειδικότερα, με την προσφυγή του ο ΙΣΑ ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που επέτρεψε την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ των ιατρών στα συνταγολόγια. 

Στην προσφυγή του ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (56/2010) με την οποία η επεξεργασία του δεδομένου της ηλικίας των ιατρών θεωρείται νόμιμη, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αξιοπρέπειας του ατόμου, της ισότητας και της επαγγελματικής ελευθερίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ οι γιατροί είναι η μοναδική κατηγορία επαγγελματιών που υποχρεούται σε κάθε εργασιακή του πράξη (συνταγή) να αποκαλύπτει την ηλικία του. Από τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στην προσφυγή δεν λείπει και η …ψυχολογία, καθώς σύμφωνα με τον ΙΣΑ «καθίσταται εξοντωτική για τον ψυχικό κόσμο ενός ατόμου η υποχρέωσή του να αποκαλύπτει συχνότατα και χωρίς την βούλησή του, προσωπικά δεδομένα που το αφορούν, χωρίς μάλιστα τούτο να είναι αναγκαίο».
Τέλος, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η αναγραφή του ΑΜΚΑ των μελών του στα συνταγολόγια παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ηλικία του γιατρού γίνεται γνωστή στον πελάτη, τον φαρμακοποιό και το ασφαλιστικό Ταμείο. Και όλα αυτά χωρίς η επεξεργασία αυτή να είναι απαραίτητη. 


protothema