26.11.10

Εκδήλωση της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος για τα 80 χρόνια της Πολεμικής Αεροπορίας



Τα άπαρτα κάστρα, μέσ’ από τ’ άστρα

Σε μια σεμνή εκδήλωση που έγινε χθες στο Πολεμικό Μουσείο, η Αεροπορική Ακαδημία της Ελλάδος τίμησε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Αεροπορίας ως του τρίτου κλάδου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο "Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία" με υπότιτλο "Παραγωγή Ιπτάμενου Προσωπικού 1912-1946", έκδοση του Μουσείου Ιστορίας ΠΑ. Η έρευνα έγινε από τον Ταξίαρχο Β. Οικονόμου, συμπληρώθηκε από τον Υποπτέραρχο Π-Β.Παπαδάκη και η επιμελήθηκε από την Ιστορικό Τ.Καισσάρου-Πανταζοπούλου.


Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαβάζει κανείς τα ονόματα των πρώτων Αεροπόρων μας, το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες εκπαιδεύτηκαν. Ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να δει πίσω από τις γραμμές την ιστορία της Ελλάδας από το προοίμιο των Βαλκανικών Πολέμων μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αυτή επηρέαζε τις εξελίξεις στην Αεροπορία, την ενοποίησή της, το ποιοι αποστρατεύονταν, ποιοι επανέρχονταν ή αποκαθιστούντο κλπ. Οι πολιτικές εξελίξεις, οι πόλεμοι, τα κινήματα, επιτυχημένα και μη, οι μεταπολιτεύσεις, οι στάσεις, οι έριδες, όλα υπάρχουν πίσω από την ψυχρή παράθεση ονομάτων και ημερομηνιών. Μα πάνω απ όλα υπάρχει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Αεροπορία μας πολέμησε! Πολέμησε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος, σε κάθε μέτωπο, με κάθε αντίπαλο. Και έδωσε το αίμα της. Στην Μακεδονία την Ίμβρο τα Δαρδανέλια και ακόμα και την Κριμαία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Μικρά Ασία το 1919-22, στο Αλβανικό μέτωπο τα Δωδεκάνησα την Κρήτη την Αίγυπτο και τη Λιβύη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



"Να το όρνιο ! Των αγέρηδων τα σπλάχνα αργοτρυπάει, πετάει και πάει, με τα στοιχειά και τ’ αστρικά, να πάρει άπαρτα κάστρα μέσ’ από τ’ άστρα,"

Κωστής Παλαμάς

Χρόνια Πολλά!
enkripto.com