17.11.10

ΧΑΛΚΙΔΑ: Νέα επιτυχία της Ασφαλείας χαλκίδος: Σύλληψη 26χρονου αλλοδαπού, μέλους εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων έργων



(Η εγκληματική οργάνωση είχε Πανελλήνια δράση)

Συνελήφθη, προχθές (15.11.2010) το απόγευμα, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδος, ένας 26χρονος Ρουμάνος, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων έργων.
Εξιχνιάσθηκαν οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπής τέτοιων οχημάτων, καθώς και τέσσερις (4) απόπειρες κλοπής.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της 14.11.10, τρεις (3) άγνωστοι δράστες διέρρηξαν τη μάντρα φύλαξης μηχανημάτων έργου, ιδιοκτησίας κατοίκου περιοχής Αμαρύνθου, που βρίσκεται στη 27 χ/θ Ε.Ο Χαλκίδας - Λεπούρων και αποπειράθηκαν να κλέψουν δύο μηχανήματα έργων, φορτώνοντάς τα σε επικαθήμενο φορτηγό που είχαν οδηγήσει μέσα στη μάντρα. Οι τρεις (3) δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας το επικαθήμενο στο σημείο....

Από την αστυνομική έρευνα στον χώρο της καμπίνας βρέθηκαν, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και σφραγίδες εμπορικών και μεταφορικών εταιρειών που έφεραν ως έδρες πόλεις της Ελλάδας και της Ρουμανίας.
Προχθές (15.11.2010) το πρωί, ο 26χρονος συλληφθείς μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών και κατήγγειλε εικονική ληστεία του επικαθήμενου, σε βάρος του από δήθεν τρεις (3) άγνωστους δράστες. Σύμφωνα, με την καταγγελία του, το πρωί της προηγούμενης ημέρας (14.11.2010) , οι τρεις (3) άγνωστοι, υπό την απειλή όπλου, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει σε χώρο προσωρινής στάθμευσης επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας το επικαθήμενο φορτηγό, ιδιοκτησίας της εταιρείας όπου εργάζεται ως οδηγός.
Ο 26χρονος, κληθείς σε συμπληρωματική κατάθεση για τις συνθήκες της εις βάρος του ληστείας, υπέπεσε σε αντιφάσεις και ομολόγησε την συμμετοχή του στην απόπειρα κλοπής των προαναφερομένων μηχανημάτων έργου, από την περιοχή της Αμαρύνθου. Όπως κατέθεσε, στην απόπειρα συμμετείχαν δύο (2) ακόμα ομοεθνείς του.
Από την προανάκριση που ακολούθησεαπό Αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Χαλκίδας, Λειβαδιάς και Θηβών, προέκυψε ότι :
Ο συλληφθείς, μαζί με άλλους έξι (6) ομοεθνείς συνεργούς του, που αναζητούνται από την Υπηρεσία μας κ αι άλλους άγνωστους ακόμα συνεργάτες του, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών μηχανημάτων έργων και γεωργικών ελκυστήρων. Για το σκοπό αυτό, συνέστησαν εταιρεία χονδρικού εμπορίου – ανταλλακτικών στην Ελλάδα, με έδρα τη Νίκαια Πειραιώς.
Για την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων τους, η εταιρεία αναλάμβανε την εμπορία και μεταφορά υλικών, πρώτων υλών, χάρτου κ.λ.π. από Ρουμανία προς Ελλάδα, οδικώς, μέσω Βουλγαρίας με φορτηγά αυτοκίνητα ιδιοκτησίας της και ως οδηγούς χρησιμοποιούσε μέλη της ομάδας.
Κατά την επιστροφή από Ελλάδα προς Ρουμανία, μέλη της ομάδας, έχοντας εντοπίσει γεωργικούς ελκυστήρες και μηχανήματα έργων συγκεκριμένων τύπων, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, σε περιοχές κοντά στο οδικό άξονα Αθηνών-Λαμίας-Θεσ/νίκης, οδηγούσαν τα αυτοκίνητα της εταιρείας (όπως αυτό που κατασχέθηκε) στα επιλεγμένα σημεία. Στη συνέχεια φόρτωναν τα κλεμμένα μηχανήματα έργου και αφού συμπλήρωναν παραστατικά φορτωτικής και έθεταν επί τόπου τις ανάλογες σφραγίδες, χωρίς χρονοτριβή, τα έβγαζαν από τη χώρα. Η διαδικασία αυτή γίνονταν κατά τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να μην προλάβουν οι παθόντες να καταγγείλουν τις κλοπές.
Τα κλεμμένα μηχανήματα, αρχικά, ξεφορτώνονταν στην πόλη SUCEAVA , όπου εδρεύουν εταιρείες με τις οποίες τα μέλη του κυκλώματος έχουν διασυνδέσεις, και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις, που δεν εξακριβώθηκαν ακόμα.
Όπως προέκυψε από τη προανάκριση, έχουν διαπράξει με τον ίδιο τρόπο δράσης οκτώ (8) κλοπές και άλλες τέσσερις (4) απόπειρες τέτοιων μηχανημάτων έργων και γεωργικών ελκυστήρων, ιδίων τύπων και μάρκας, στις περιοχές Λειβαδιάς, Αλιάρτου, Καπαρελίου και Κοκκινόβραχου Θηβών, Σωληναρίου Βοιωτίας και Δομοκού Φθιώτιδος,
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Χαλκίδας και παραπέμφθηκε ενώπιον του Ανακριτή.
Ερευνώνται υποθέσεις καταγγελθεισών κλοπών γεωργικών μηχανημάτων και μηχανημάτων έργων από τις περιοχές της Λάρισας, Γιαννιτσών και Σπάτων Αττικής, καθώς και η συμμετοχή των κατηγορουμένων και λοιπών μελών της εγκληματικής ομάδας και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.-