9.11.10

Επιβολή προστίμου 2 δισ. ευρώ στη Siemens προτείνει η Εξεταστική


Την επιβολή προστίμου στη Siemens για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» ζητά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Bουλής, με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση, κατηγορώντας την για «εγκληματική καθυστέρηση».
Όσον αφορά στην πρόταση για αξίωση αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρεία, ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι "η εκτελεστική εξουσία μπορεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να επιβάλλει πρόστιμα σε νομικά πρόσωπα όπως η Siemens, με αφορμή τη συμμετοχή υπαλλήλων της σε οργανωμένο έγκλημα".
Το ποσό των 2 δισ. ευρώ αφορά στο ύψος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, όπως την υπολόγισε η εξεταστική επιτροπή. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα από 50.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ.....

Κριτική στη δικαιοσύνη
Ο Σ. Βαλυράκης άσκησε σκληρή κριτική στην εφέτη ανακριτή Μαρία Νικολακέα που έχει αναλάβει την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως με τις καθυστερήσειςαποδυνάμωσε το έργο του κλιμακίου της επιτροπής που μετέβη στο Μόναχο, προκειμένου να συλλέξει νέα στοιχεία για την υπόθεση.
"Δύο μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Siemens για εκληματική οργάνωση δεν έχουμε ακόμη ούτε κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα η εξεταστική να μεταβεί στο Μόναχο χωρίς να έχει στα χέρια της ένα αξιοπρεπές ένταλμα κατά Χριστοφοράκου και Καραβέλα" ανέφερε.
Πέτερ Λέσερ: Δεν υπάρχουν "μαύρα ταμεία" στη Siemens από το 2007 έως σήμερα
Τίποτα καινούργιο δεν πρόσθεσε στις διαδρομές του χρήματος από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens προς τη χώρα μας ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρία s Πέτερ Λέσερ, που βρέθηκε ενώπιον του κλιμακίου της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής βουλής που μετέβη στο Μόναχο χθες. Τράβηξε "διαχωριστική γραμμή" με το παρελθόν και τις προηγούμενες διοικήσεις της Siemens, δηλώνοντας πως η εταιρεία υπό τη δική του διοίκηση δεν έχει ουδεμία ανάμειξη στην υπόθεση των "μαύρων ταμείων". 
Ο 53χρονος Πέτερ Λέσερ ανέλαβε τη διεύθυνση της Siemens τον Ιούλιο του 2007 όταν είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens και διαδέχτηκε τον Κλάους Κλάινφελντ που απομακρύνθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου.
Η εξέταση μαρτύρων στο Μόναχο από την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, με τον πρώην υπεύθυνο του τομέα τηλεπικοινωνιών της μητρικής Siemens, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.
Το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής αποτελείται από τους βουλευτές Βασίλη Τσόνογλου, Δημήτρη Παπουτσή, Κώστα Τσαβάρα και Θανάση Παφίλη. Η εξέταση των μαρτύρων γίνεται στην Εισαγγελία Ι του Μονάχου, στο γραφείο της εισαγγελέως Μπόιμλερ-Χεσλ που έχει χειριστεί εξαρχής τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης "Siemens".
enet.gr