3.6.10

ΟΗΕ: STOP ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕ UAV



Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται υπό τις διαταγές των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε σήμερα ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Άλστον, τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για «στοχευμένες δολοφονίες». Ο κ. Άλστον δήλωσε ακόμη ότι ενώ παλαιότερα η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πεδία μάχης ήταν νόμιμη, σήμερα οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν και σε περιοχές εκτός μάχης, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων.....


«Δεν αμφισβητώ ούτε για μία στιγμή τη σοβαρότητα των προκλήσεων που δημιουργεί η τρομοκρατία. Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τις ενέργειες της αλ Κάιντα», πρόσθεσε ο ειδικός.
«Αλλά το γεγονός ότι οι εχθροί δεν τηρούν τους κανόνες δεν σημαίνει ότι μια κυβέρνηση μπορεί να παραμερίσει τους κανόνες αυτούς ή να τους ερμηνεύσει μονομερώς», δήλωσε ακόμη ο κ. Άλστον.
Ο ειδικός του ΟΗΕ σημείωσε ότι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) παρουσίασε πρόβλημα λογοδοσίας, καθώς το «πρόγραμμα της παραμένει τυλιγμένο με κρατική μυστικότητα» με αποτέλεσμα να εμποδίζει τον έλεγχο για την νομιμότητα των ενεργειών.

«Οι μυστικές υπηρεσίες οι οποίες εξ ορισμού είναι αποφασισμένες να μην λογοδοτούν παρά μόνο στους χρηματοδότες τους, δεν έχουν θέση στην εκτέλεση προγραμμάτων που σκοτώνουν ανθρώπους σε άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Άλστον.
diplomatia