14.6.10

Nightclub το "Αβέρωφ" -( Λεπτομέρειες του συμβάντος )

Πάνω στο θωρηκτό "Αβέρωφ", το πλοίο-σύμβολο του πολεμικού ναυτικού και ζωντανή ιστορία των αγώνων του ελληνικού έθνους, έγινε ιδιωτική εκδήλωση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Έκπληξη και οργή προκάλεσε η πρωτοφανής έμπνευση του εφοπλιστή Λεό Πατίτσα και της συζύγου του Μαριέτας Χρουσαλά να τελέσουν γαμήλιο πάρτι στο κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ.
Το θωρηκτό παραμένει αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο ως μουσείο της ζωντανής ιστορίας των αγώνων του ελληνικού έθνους. Όμως για ένα βράδυ μετετράπη σε νυχτερινό κλαμπ και μπροστά από τα κανόνια του, είχαν στηθεί τραπέζια και ...
μπουφέδες. Το φυλάκιο διακοσμήθηκε με γαμήλιες ανθοδέσμες, στο κατάστρωμα σέρβιραν εδέσματα και άνοιγαν σαμπάνιες, χωρίς την παραμικρή αίσθηση της ιερότητας του χώρου, ο γαμπρός και η νύφη έσυραν το χορό, ενώ οι φίλοι τους ακολουθούσαν και χειροκροτούσαν εν ευθυμία.

Οι καλεσμένοι του ζευγαριού προσήλθαν στο χώρο στις 8 το βράδυ και αρχικά ξεναγήθηκαν στο μουσείο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε λίγη ώρα αργότερα να ανέβουν στην πίστα που είχε στηθεί με φωτορυθμικά πάνω στο κατάστρωμα και να αρχίσουν τους χορούς λες και βρίσκονταν σε ντισκοτέκ της παραλίας.
Η αποκάλυψη της βεβήλωσης του θρυλικού θωρηκτού έχει προκαλέσει σάλο στο Πεντάγωνο. Το ΓΕΝ διεξάγει ήδη έρευνα και έχουν ζητηθεί γραπτές εξηγήσεις από τον διευθυντή της μονάδας του Αβέρωφ, αρχιπλοίαρχο εν εφεδρεία Ευάγγελο Γαβαλά, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία για την Δευτέρα και εξετάζεται ακόμη και η αποστράτευσή του.

Το ΓΕΝ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία της οικογενείας του Λεό Πατίτσα ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό την άδεια χρήσης του Αβέρωφ για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο των "Ποσειδωνίων 2010"."Το ΓΕΝ -αναφέρεται στην ανακοίνωση- είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των 'Ποσειδωνίων 2010', τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρεία Atlas Maritme. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του".
Ωστόσο, υπάρχουν φωτογραφίες με αξιωματικούς στο πλάι της νύφης, ενώ ο κυβερνήτης του Αβέρωφ φέρεται να έλαβε το λόγο και να χαιρέτισε τους προσκεκλημένους.
Το Αβέρωφ δοξάστηκε στους βαλκανικούς πολέμους, όταν κατά πολλούς με το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη κυβερνήτη κέρδισε μόνο του τις κρισιμότερες ναυμαχίες στις ελληνικές θάλασσες και απελευθέρωσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
 Οι Τούρκοι το αποκαλούσαν "σειτάν παπόρ", δηλαδή το διαβολοκάραβο.Στον Α' Παγκόσμιο ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου και ήταν το πρώτο καράβι που κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1941 όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Έκανε περιπολίες στον Ινδικό με τις συμμαχικές δυνάμεις και έφερε πίσω με τη λήξη του πολέμου την ελληνική κυβέρνηση.
Το 1952 παροπλίστηκε και από το 1984 έγινε το μουσείο της ένδοξης ιστορίας του ελληνικού ναυτικού που κάποιοι προσέβαλαν στις 10 Ιουνίου μετατρέποντάς το σε nightclub.
ΜΕGATV