15.6.10

Επεσε έξω το ΔΝΤ, πάμε καλύτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε

Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε το πρώτο τεστ των ελεγκτών της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), που αλωνίζει από χθες όλα τα υπουργεία στην Αθήνα, αλλά απέδειξε ότι παρά τα μέτρα η ελληνική οικονομία αντέχει. Η ιδιωτική κατανάλωση δεν κάμφθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να υποχωρήσει κατά 2,4% την ώρα που το μνημόνιο προέβλεπε ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. Οι εμπειρογνώμονες προέβλεπαν ότι εφέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4%, αλλά τώρα αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και πιστεύουν ότι η εξέλιξη θα είναι καλύτερη. Βέβαια, το ίδιο πράττουν και με τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, ο οποίος έκανε άλμα 5,4% όταν το μνημόνιο προβλέπει ότι εφέτος θα αυξηθεί κατά 1,9% (σε μέσα επίπεδα) σε σχέση ....
με το 2009.

Ολες αυτές οι εξελίξεις και δεδομένου ότι ως σήμερα δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο για την τόνωση της ανάπτυξης αλλάζουν τα δεδομένα και το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας (με βάση το μνημόνιο) τελεί υπό αναθεώρηση.

Πλέον διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας ότι η ύφεση εφέτος θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και θα κινηθεί κοντά στο-3%, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αντέχει και πάντοτε υπάρχει η δύναμη της παραοικονομίας.

Ταυτόχρονα όμως αναθεωρείται ο στόχος για τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται σε μέσα επίπεδα να κινηθεί κοντά στο 3,5%- 3,8% (έναντι πρόβλεψης 1,9%).

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος έστω οριακά (0,8%), γεγονός που διευκολύνει στη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
tovima