4.6.10

Ανεβλήθη η δεύτερη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου

Εκνευρισμένος αποχώρησε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, ωστόσο ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι επιθυμούσε να αναβληθεί και αντ' αυτού να συνομιλήσουν λίγο αργότερα οι σύμβουλοί τους.

Παρ' όλα αυτά, ο Έρογλου είχε ήδη ξεκινήσει για το αεροδρόμιο, προκειμένου να μην αργοπορήσει κι έτσι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την αλλαγή, με αποτέλεσμα να ...

περιμένει τον κ. Χριστόφια για μία ώρα. Ο κ. Χριστόφιας έσπευσε στο προκαθορισμένο μέρος, ωστόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αποφάσισε λίγο αργότερα να αποχωρήσει.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατά την αποχώρησή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, αν υπήρξε εμπλοκή, απάντησε ότι «γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξει».

Τελικά, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση αναβάλλεται και πως στις 14:30 οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν με βασικό αντικείμενο συζήτησης το περιουσιακό.

Το ίδιο θέμα επρόκειτο να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και των δύο ηγετών. Πριν από το συμβάν, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε να είναι μια παραγωγική μέρα, εστιάζοντας στο περιουσιακό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος είχε προβεί στην εξής δήλωση: «Εμείς ζητήσαμε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία είχαμε σύγκλιση, σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία της κατηγοριοποίησης και προχωρούμε παρακάτω».

Ο Ντερβίς Έρογλου, τέλος, εξέφρασε την πρόθεσή του να παρουσιάσει τις θέσεις του, προσθέτοντας ότι γίνεται κατηγοριοποίηση των περιουσιών.
zougla