16.6.10

Στο μικροσκόπιο όσοι ενέκριναν τις συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ


Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πρώην υπουργών και υφυπουργών

Τελευταία ενημέρωση: 
Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens η πρόταση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων οι οποίοι ενέκριναν τις προγραμματικές συμβάσεις για την ψηφιοποίηση των παροχών του ΟΤΕ.
Η πρόταση αυτή έγινε ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι η γερμανική εταιρεία είχε καταβάλει εμβάσματα ύψους 37,5 εκ. ευρώ σε ξένες τράπεζες, όπως προέκυψε από εμπιστευτικό ιδιόχειρο σημείωμα (αποτελεί κομμάτι της δικογραφίας) ενός εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων», του Γερμανού Niedl.
Ο Niedl ζητεί "να συντομευθούν οι προθεσμίες πληρωμής όσο είναι δυνατό και οι πληρωμές να καταβληθούν γρηγορότερα", ενώ παραθέτει και το το χρονοδιάγραμμα καταβολής των ποσών. Τα εμβάσματα ...κατατίθενται μεταξύ άλλων στους λογαριασμούς της Αντωνίας Μάρκου, φίλης του πρώην τεχνικού συμβούλου της SIEMENS- Eλλάς Η. Γεωργίου και στους κωδικούς λογαριασμών όπως «SAMOS», «NIKOS», «FRANZ» που έχουν ταυτοποιηθεί με πρώην στελέχη της SIEMENS και του ΟΤΕ.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Π. Καμμένος ζήτησε να ανοίξει ο λογαριασμός της SIEMENS στην «Τηλεβιομηχανική ΑΕ» στην Θεσσαλονίκη, μέσω του οποίου όπως δήλωσε η έκθεση της αμερικάνικης Debevoise διακινήθηκε εκτός από τα δώρα στους πολιτικούς και το 2% του τζίρου της SIEMENS- Ελλάς σε πολιτικές πληρωμές.
Σε ό,τι αφορά τις λίστες με τα δώρα που έδινε η Siemens σε πολιτικούς και επιχειρηματίες ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη δυσαρέσκιά του υπογραμμίζοντας ότι η Siemens "μας δουλεύει και μας παιδεύει". Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, "δεν ψάχνουμε καλάθια με κρασιά και σαμπάνιες, αλλά ψάχνουμε το πως, πόσο, ποιοι, πότε και γιατί".
Από την πλευρά του, ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η "λίστα με τα δωράκια δύο ημέρες μετά την επιστολή Παμπούκη αποδεικνύει ότι η διοίκηση της SIEMENS μας δουλεύει ψιλό γαζί" και τόνισε ότι υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή είναι το ελληνικό κράτος, που "δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τη ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει δηλώσει πολιτικός ενάγων, δεν έχει μπλοκάρει τους μεγάλους λογαριασμούς του μαύρου χρήματος και δεν έχει αξιοποιήσει την οδηγία 18 του 2004 για τον αποκλεισμό της SIEMENS από τους διεθνείς διαγωνισμούς σε όλη την ΕΕ".
Στην επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (2002-2005) Κ. Γιαννάκος, που "έδειξε" τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Αλογοσκούφη, καθώς και τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, ως υπεύθυνους για την εκ βάθρων τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που προέβλεπε ότι η κατασκευή του τροχαίου υλικού θα γινόταν από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά τελικά κατέληξε μετά την ιδιωτικοποίηση τους στην γερμανική HDV και στην SIEMENS,