7.6.10

Το «θαύμα» των έξι συμβολαίων



Αποκαλυπτικά και τα έξι «μαύρα» συμβόλαια του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που δείχνουν πως το ίδιο οικόπεδο σε μία ημέρα μπορεί να υπερτιμολογηθεί κατά 75% , ενώ μία από αυτές τις συναλλαγές το 2007 έγινε για οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δημόσιο.
Πρόκειται για αγοραπωλησία με διαφορά 5 ημερών και το αγροτεμάχιο, που ανήκε αρχικά στο Δημόσιο, βρίσκεται στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης .
Ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, που φέρεται να ωφελήθηκε εκατομμύρια ευρώ από τις αγοραπωλησίες, δηλώνει στους εφοριακούς γιατί έδωσε σε τρίτους τα χρήματα που εισέπραξε. Η ανακρίτρια παράλληλα με την εξεταστική επιτροπή ερευνά τους τελικούς αποδέκτες των εκατομμυρίων, που εισπράχτηκαν το 2007. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή....

Στις 2 Απριλίου 2008 συντάχθηκε από την συμβολαιογράφο Ελένη Γεωργιάδου το συβόλαιο (υπ' αριθμ. 3065) βάσει του οποίου ο Βασ. Βλασερός ως πληρεξούσιος της εταιρείας Αστικής Ανάπτυξης Ακινήτων (όμιλος Πάπιστα) αγόρασε από τον Ι. Παπαϊωάννου το δικαίωμα ανοικοδόμησης σε 1.538 τ.μ. οικοπέδου στην Καλαμαριά στις οδούς Σαράφη και Σωτήρογλου. Το δικαίωμα αυτό είχε την ίδια ημέρα αγοραστεί από τον πωλητή Παπαϊωάννου (συμβόλαιο 3061 τη ίδιας συμβολαιογράφου).
Το τίμημα της πώλησης, σύμφωνα με το συμβόλαιο, έφτασε τα 6.759.000 ευρώ (αντικειμενική αξία 679.002,4 ευρώ). Και όμως, ο κ. Παπαϊωάννου είχε πληρώσει λίγες ώρες πριν στους οικοπεδούχους Νίκο και Δήμητρα Μαγκαλάκη το ποσό των 3.600.000 ευρώ! Η σχετική επιταγή εκδόθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και το ποσό ανασύρθηκε από λογαριασμό της εταιρείας Πάπιστα Αστική Ανάπτυξη! (Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων εταιρειών Πάπιστα, συνδέθηκε μετά το 2005 η Μονή Βατοπεδίου).
Σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η συναλλαγή είναι «ύποπτη» αφού επισημαίνεται ότι ο Παπαϊωάννου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα (έκδοση ακάλυπτων επιταγών), επομένως τα χρήματα προέρχονται από την τελική αγοράστρια, που είναι η εταιρεία του Πάπιστα.
Η είδηση, όμως, προέρχεται από τα συμβόλαια (υπ' αριθμ. 2.679 και 18759) που αφορούν αγοραπωλησία, που έγινε με διαφορά 5 ημερών! Εκεί φαίνεται ότι στις 3 Αυγούστου 2007 οι Θεοδώρα, χήρα Ντισλή, και Ευαγγελία Τσιουτάνη, καθώς και ο Πασχάλης Ντισλής πουλάνε στον Ι. Παπαϊωάννου αγροτεμάχιο έκτασης 5.582 τετραγωνικών με τίμημα το ποσό των 502.400 ευρώ. Η αντικειμενική αξία ήταν 50.718 ευρώ!
Το συγκεκριμένο κτήμα στο Κορδελιό θεσσαλονίκης είχε παραχωρηθεί, σύμφωνα με το συμβόλαιο, στους πωλητές από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Πολιτικής Γης)! Στις 8 Αυγούστου 2007 ο κ. Παπαϊωάννου πουλάει το ίδιο ακίνητο για 1.505.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων, συμφερόντων πάλι του ομίλου Πάπιστα! Και πάλι εδώ εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ο γνωστός Βασ. Βλασερός.
Η υπερτιμολόγηση, όμως, κατά 75% εντοπίζεται προκλητικά στα άλλα δυο συμβόλαια, που αποκαλύπτουμε!Στις 16 Οκτωβρίου 2007 στα γραφεία της Millennium Bank στη Θεσσαλονίκη υπογράφεται από τη συμβολαιογράφο Στ. Μαθιουδάκη το υπ' αριθμ. 2748 συμβόλαιο με βάση το οποίο ο Ι. Παπαϊωάννου αγοράζει από την ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. οικόπεδο 12.589 τ.μ. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Το τίμημα του οικοπέδου ήταν 5.460.068 ευρώ (αντικειμενική αξία 3.959.060 ευρώ) και όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο καταβλήθηκε σε μετρητά. Αυθημερόν με άλλο συμβόλαιο του Εμ. Σαραγιώτη (υπ' αριθμ. 19061) η Επενδυτική Βορείου Ελλάδος αγόρασε από τον Παπαϊωάννου στο συμβολαιογραφείο Σαραγιώτη (συμβόλαιο υπ' αριθμ. 19061) έναντι του υπέρογκου τιμήματος των 9.530.000 ευρώ, αύξηση κατά 4.069.932 ευρώ!
Τις διαφορές των συμβολαίων κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ έχει εντοπίσει και η Τράπεζα της Ελλάδας σε ελέγχους που έκανε. Ο κ. Παπαιωάννου αρνήθηκε να εμφανισθεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, αφού επικαλέσθηκε ότι σύντομα θα κληθεί να καταθέσει ως κατηγορούμενος και στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κατασκευαστής έχει εκμυστηρευτεί σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι «δεν εισέπραξε ποτέ ο ίδιος αυτά τα χρήματα, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ότι θα αποκαλύψει στην ανάκριση σε ποιους παρέδωσε τα εκατομμύρια...» Ηδη ελέγχεται από αρμόδιες αρχές, όπου έχει καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την πορεία του «μαύρου χρήματος».