3.6.10

θαυμάστε κανόνες ηθικής που θα εισαχθούν στην ΕΕ μαζί με την Τουρκία !


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


 Εφ. Ραντικάλ 11-5-2010

Δεν είναι ανωμαλία, πρόκειται για μια στάση απέναντι στις γυναίκες
Λεπτομέρειες όπως η οργάνωση των περιστατικών βιασμού, η επι μακρόν διάρκεια τους και η σχεδιασμένη δολοφονία θυμάτων βιασμού, φανερώνουν μια κοινή στάση απέναντι στις γυναίκες.
Είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς νηφάλιος, να βρει τα λόγια να πει, να πει πως ντρέπεται για τους ανθρώπους, όταν από διάφορες περιοχές της Τουρκίας έρχονται ειδήσεις για βιασμούς. Ξέρω ότι οι άνθρωποι θυμώνουν, καταριούνται και αισθάνονται οργή, όμως η κακία δεν νικιέται με κακία. Η περιγραφή αυτών που έγιναν για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο. Όμως οι κοινωνίες τα προβλήματα....

Πρώτα από όλα χρειάζεται να τονίσουμε πως αυτά που γίνονται δεν έχουν σχέση με ανωμαλία ή με παθολογικά φαινόμενα. Αν οι ένοχοι για αυτά ήταν ένας ή δύο άτομα και αυτά που έγιναν γινόταν λίγες φορές τέλος πάντων. Λεπτομέρειες όμως για οργανωμένα περιστατικά βιασμού, για περιστατικά που κρατούνε για πολύ καιρό και οι σχεδιασμένες δολοφονίες των θυμάτων δείχνουν πως υπάρχει μια κοινή στάση απέναντι στις γυναίκες.
Ειδικότερα όταν ανακαλύπτονται κάποια περιστατικά και βγαίνουν ανακοινώσεις του τύπου ¨ επρόκειτο για παιχνίδι¨, φαίνεται ότι η κοινή στάση απέναντι στις γυναίκες αποδίδει ένα ρόλο παιχνιδιού ή αντικειμένου. Σε μια τέτοια κατάσταση όπου η γυναίκα εκλαμβάνεται σαν αντικείμενο που δεν έχει αξία, μπορεί να πουληθεί, να την κάνεις δική σου με τη βία ή και να δολοφονηθεί, χρειάζεται να γίνει επέμβαση στα σωστά σημεία και να καταλάβουμε για ποιο λόγο εκλαμβάνεται έτσι η γυναίκα.
Τα καλά κορίτσια στον παράδεισο, τα κακά παντού…
Υπάρχει μια φράση που συχνά λένε οι άντρες ¨Η μάνα είναι μία, οι άλλες…¨.
Υπό αυτή τη λογική υπάρχει η πραγματικότητα πως οι άντρες διαχωριζουν τις γυναίκες ανάλογα με αυτές που έχουν και δεν έχουν ηθική. Και ενώ οι γυναίκες που είναι στο σπίτι θεωρούνται ιερές, αυτές που είναι έξω αν δεν φοράνε μαντίλα θεωρούνται στόχος στον οποίο μπορεί κανείς να επιτεθεί. Για αυτό για κάποιους άντρες είναι επιτρεπτό να ξεχωρίζουν από την μια αυτές που τις θεωρούνε άγιες και από την άλλη να επιτίθενται στις άλλες. Διότι αυτοί οι άντρες εκτιμούνε τις γυναίκες μόνο μέσω της ηθικής, σε άλλη περίπτωση η γυναίκα δεν έχει ούτε όνομα ούτε αξία.
Η θέση της γυναίκας στην Τουρκία καθορίζεται από το με ποιόν άντρα είναι, πως είναι και τι είδους δεσμό έχει. Για αυτό είναι ανάγκη η γυναίκα να τεθεί υπό την προστασία ενός αντρός, διαφορετικά δεν θα αποφύγει να γίνει θύμα των άλλων αντρών. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η πίστη δεν περιρίζεται μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Παρατηρούνται τα ίδια πιστεύω και η ίδια στάση απέναντι στις γυναίκες και στους συντηρητικούς, και στους θρησκευόμενους, και στους δημοκράτες.