17.6.10

ΑΓΚΥΡΑ:Πρόβλημα η ντε φάκτο αναγνώριση της νομικής υπόστασης

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει η Αγκυρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το Ορφανοτροφείο Πριγκίπου, αλλά προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί η απόφαση, αφού η επιστροφή του κτιρίου θα είναι ντε φάκτο αναγνώριση της νομικής υπόστασης του Πατριαρχείου.

Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση είπε ότι «υπάρχει συμφωνία σε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους, να γίνει δηλαδή το κτίριο περιβαλλοντικό ινστιτούτο. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο, το οποίο αντιμετωπίζει θετικά το θέμα»

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει στο παρελθόν πως στόχος του
...Πατριαρχείου σε περίπτωση που αποκατασταθεί το κτίριο είναι η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου.

Η δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς απέχει από το να δείξει τις διαθέσεις και τις αποφάσεις της Αγκυρας. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν χθες στο ΑΠΕ ότι «το ζήτημα εξετάζεται» και ότι ακόμη δεν υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα για το αν η Τουρκία θα κάνει ένσταση στην απόφαση του ΕΔΑΔ.

Πρακτικά πάντως γεννάται σημαντικό ζήτημα ως προς το τι μπορεί να πράξει η Αγκυρα, αφού θα πρέπει να επιστρέψει το κτίριο στο Πατριαρχείο. Ως προς το ζήτημα της νομικής προσωπικότητας, ο Εργκούν Οζμπουντουν, διακεκριμένος Τούρκος νομικός και μέλος της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνει ότι «η νομική προσωπικότητα απαιτεί αλλαγές των τουρκικών νόμων» και πιο συγκεκριμένα αλλαγή στον νόμο περί βακουφίων.

Αύριο Πέμπτη, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με τον νόμο 5737 περί βακουφίων που είχε εγκριθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2008. Στην προσφυγή του το ΡΛΚ είχε αναφέρει ότι ο νόμος συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ