3.6.10

Αποκρατικοποιήσεις

Αναδιαρθώνεται ο ΟΣΕ, παραχωρούνται λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια

ΑΡΓΥΡΗ  ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΚοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την πολιτική μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων, αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωσταντίνου, υποδομών κ. Δ. Ρέππας,  πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος,  περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όπως επίσης και  ο υφυπουργός οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...
προαναγγέλθηκε η άμεση αναδιάρθωση του ΟΣΕ με μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού και κατάργηση δρομολογίων ενώ ανακοινώθηκε και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και εκχώρηση του μάνατζμεντ.

Επίσης, προωθείται το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης, για τα λιμάνια, τους αυτοκινητόδρομους και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Για την ΕΥΔΑΠ αποφασίστηκε η πώληση του 10% με το δημόσιο να διατηρεί το 51%. Για την ΕΥΑΘ προβλέπεται διάθεση του 23%. Για τα ΕΛΤΑ αποφασίζεται η πώληση του 39% ώστε να διατηρηθεί η πλειοψηφία του 51%.

Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τον ΟΠΑΠ.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πωληθούν τα καζίνα.
Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΠΑ με το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο.
Ο υπ. Οικονομικών προανήγειλε με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου (εμμέσως πλην σαφώς) την αντικατάσταση της παρούσας διοίκησης του ΟΤΕ, κατά συνέπεια  και του Προέδρου και Διευθ. Συμβούλου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η φιλοσοφία του προγράμματος στηρίζεται στην αξιοποίηση του αποθέματος του πλούτου της χώρας και όχι στην εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

Από τη συνέντευξη Τύπου τελικώς απουσίασε η κυρία Λούκα Κατσέλη επειδή μετά το υπουργικό συμβούλιο παρέμεινε στη Βουλή.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε την ανάληψη των αποκρατικοποιήσεων από μια κεντρική υπηρεσία, πρότεινε μάλιστα την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος διαφώνησε με τον υπουργό οικονομικών λέγοντας πως η ΚΕΔ είναι μια εταιρεία με κακή προϊστορία, εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, και κατά συνέπεια δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Οι υπουργοί, πλην του κ.  Παπακωνσταντίνου, είχαν την άποψη ότι κάθε υπουργείο πρέπει να αναλάβει το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων που το αφορά και όχι η διαδικασία να γίνει από μια κεντρική υπηρεσία.

Επίσης κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ειπώθηκε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο ταμείο και πως πρέπει να συνοδευθούν από σημαντική ενίσχυση στην ανάπτυξη.