9.6.10

Γραμμή άμυνας στις Κασσάνδρες



Ανάχωμα στο όργιο φημών για χρεοκοπία στήνει η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο υπουργός Οικονομικών σε  συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό Εcofin. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους εταίρους ότι το έλλειμμα έχει  μειωθεί 40% σε σχέση με πέρσι
Επικοινωνιακή αντεπίθεση κόντρα στην καταστροφολογία και τις φήμες ότι επίκειται πτώχευση της χώρας, και εξ αυτού του λόγου μεταξύ πολλών άλλων και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εξαπολύει από χθες η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών στιςΒρυξέλλες δέχθηκε τα εύσημα του Ολι Ρεν και του Στρος-Καν ότι η Ελλάδαβαδίζει σε σωστό δρόμο. 
«Η Ελλάδα είναι ασφαλής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις έντονες φήμες που περίπου περιέγραφαν την καταστροφή της χώρας, και να ...καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Ο νέος γύρος φημών με άξονα την Ελλάδα που προκλήθηκε αυτήν τη φορά από τις εξελίξεις στην ουγγρική οικονομία, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στη χώρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει κάπως η οικονομία. Παρά την απουσία του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και των υπουργών Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και Εργασίας Α. Λοβέρδου, η σύσκεψη μετεξελίχθηκε σε μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης για την οικονομία, αλλά και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την αξιολόγηση της τρόικας που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Οπως προαναφέρθηκε, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα» και σημείωσε: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η Ε.Ε. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».

«Τρομολαγνεία»
Ο Πρωθυπουργός, που αναγνώρισε στην εισήγησή του ότι τα πράγματα στην οικονομία βαίνουν μεν βελτιούμενα, υπάρχουν όμως αναβολές και καθυστερήσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις. Κατηγόρησε ορισμένα μέσα ενημέρωσης για «τρομολαγνεία», και υπογράμμισε: «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα για την καταστροφολογία, ανέφερε: «Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Κατά τον εκπρόσωπο, «ήδη με την ωριμότητα που δείχνει η κοινωνία, δίνει από μόνη της την απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούν». Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών: «Εάν κάποιος μπορεί να τις προτείνει, ας τις προτείνει. Εμείς έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο, η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα και αυτό το έργο θα το φέρουμε σε πέρας». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί την παραμικρή πίεση επ΄ αυτού.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Η Ε.Ε. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσεις τις τύχες τους με την Ελλάδα»

Ικανοποίηση από την τρόικα για την πορεία της Ελλάδας

ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ γνωστό χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του Εcofin υπήρξε συνάντηση του ιδίου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Ολι Ρεν. Οι τρεις κορυφαίοι παράγοντες της τρόικας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος, αφού ενημερώθηκαν ότι το έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε μείωση κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν πάντα υψηλότερος από την υπόλοιπη ευρωζώνη- και τώρα έχουν συμβάλει και τα πρόσθετα μέτρα, όπως και η λειτουργία κάποιων ολιγοπωλίων, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει. 
tanea-online