17.6.10

Αίγυπτος: Επίσκεψη Κ. Παπούλια - Συνάντηση με Χ. Μουμπάρακ

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην ατζέντα της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την Γάζα. Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης κορυφής συζητήθηκαν ακόμη οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, ενώ ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση περιορισμό του ενδιαφέροντός της για τις εξελίξεις σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή....


Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον αραβικό κόσμο και το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ στην συζήτηση ετέθη και ο ρόλος που φαίνεται να διεκδικεί τελευταία η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Ταγίπ Ερντογάν.

Η αιγυπτιακή ηγεσία πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον παραδοσιακό ρόλο της στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μουμπάρακ, μετά και τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εννέα ακτιβιστών, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές υψηλού επιπέδου.

Την Τρίτη δέχθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο οποίος προερχόταν από περιοδεία στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ισπανία και προηγουμένως είχε δεχθεί τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζόζεφ Μπάιντεν, στον οποίο είχε απευθύνει έκκληση για ανάληψη ενεργότερου ρόλου στην προσπάθεια για επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου, η Αίγυπτος διατηρεί συνεχώς ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα προς την Γάζα, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
news.ert.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29&utm_content=Yahoo%21+Mail#ixzz0r7ht9yls