Σκάνδαλο με παράνομες συνταγογραφήσεις



Σκάνδαλο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο χώρο της συνταγογράφησης φαρμάκων προκαλεί κλυδωνισμούς σε δύο ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και στο Δημόσιο, λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής που εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί.

Στην απάτη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, εμπλέκονται τουλάχιστον 150 φαρμακοποιοί σε ολόκληρη ..
τη χώρα, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Μαζί τους, όμως, εμπλέκονται και γιατροί συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ και το Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στους ελέγχους συμμετέχει και η υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας.

Όπως όλα δείχνουν, η απάτη ξεκινούσε με υπέρμετρη συνταγογράφηση, αλλά και εξαγωγή φαρμάκων σε χώρες της Βαλκανικής. Στη λίστα που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές υπάρχουν εξωφρενικά στοιχεία. Ενδεικτικά: τρία φαρμακεία σε Πέλλα, Ροδόπη και Έβρο έκαναν τζίρο το 2009 σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόλις 17 φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα έβαλαν στα ταμεία τους τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει μείωση περίπου της τάξης του 5% στη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων από τις αρχές του έτους μέσω της εντατικοποίησης και την αποτελεσματικότητας των ελέγχων του υπουργείου σε φαρμακεία, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων για υπερβολική, εικονική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, 10 περιπτώσεις, που αφορούν περιπτώσεις συνταγογράφησης σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους, πλαστές συνταγές, χρήση ταινιών γνησιότητας παρελθόντων ετών, εύρεση συνταγολογίων και βιβλιαρίων υγείας, καθώς και σφραγίδες γιατρών στο χώρο του φαρμακείου, έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, για περαιτέρω δικαστική έρευνα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τέτοια σκάνδαλα έχουν πολυεπίπεδο αντίκτυπο, αφού οι υπέρογκες (ανέρχονται στο 9% του ΑΕΠ) δαπάνες για την Υγεία μπορούν μέχρι και να τινάξουν τον αέρα τη δεύτερη δόση του δανείου της ευρωστήριξης, καθώς, όπως υπολογίζεται, τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ πέφτουν σε ετήσια βάση στη «μαύρη τρύπα» της παραοικονομίας.
Ant1