29.6.10

ΟΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΜΕΝΟΙ :

Παραπέμπονται οι πέντε για το Βατοπέδι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010, 03:07


Σε Προανακριτική Επιτροπή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση Βατοπεδίου, παραπέμπονται πέντε υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ.

Οι Π. Δούκας, Α. Κοντός, Ε. Μπασιάκος, Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθούν στην ειδική Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, κατά τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τα εξής:...


E. Μπασιάκος: ψήφοι:282           

Υπέρ: 194
Κατά:81
Παρών:2
Λευκά:4
Άκυρα:1





Π. Δούκας: ψήφοι 282

Υπέρ: 177
Κατά:81
Παρών:13
Λευκά:0
Άκυρα:11





Α.Κοντός: ψήφοι 282

Υπέρ: 186
Κατά:77
Παρών:4
Λευκά:0
Άκυρα:15





Γ.Βουλγαράκης: ψήφοι 282

Υπέρ: 167
Κατά:91
Παρών:17
Λευκά:1
Άκυρα:6





Κ.Κιλτίδης: ψήφοι 282

Υπέρ: 49
Κατά:212
Παρών:16
Λευκά:0
Άκυρα:5





Θ.Ρουσόπουλος: ψήφοι 282

Υπέρ: 198
Κατά:73
Παρών:7
Λευκά:4
Άκυρα:0




Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, όπως είχε δηλώσει, δεν παρέστη στη συνεδρίαση. Την απόφασή του αυτή, ανακοίνωσε με υπόμνημα, όπου υποστηρίζει ότι «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας. Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι».

Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ούτε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος με άλλο υπόμνημα, αιτιολόγησε την απόφασή του υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη αναφερθεί αναλυτικά στην υπόθεση σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Η διαδικασία κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Γ. Βουλγαράκης, κατά τη συζήτηση για την παραπομπή ή μη των στελεχών της ΝΔ, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση: «Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής... δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος», ανέφερε.

Το κατηγορητήριο απέρριψε κατηγορηματικά και ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου», είπε ο κ. Δούκας.
«Καμία ευθύνη, καμία αρμοδιότητα και κανένα αδίκημα δεν έχω διαπράξει» δήλωσε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο και χωρίς αιτιολογημένη νομική βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κλίματος κατασκευής ενόχων.

«Δεν περίμενα ότι στην όμορφη προσπάθεια για αναγέννηση της δασικής μας πολιτικής, θα βρισκόμουν ενώπιόν σας για μια παρωνυχίδα - και ξέρετε πόσο εύκολα στοχοποιούμαστε, ιδιαίτερα στις εκλογικές μας περιφέρειες» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης της πλειοψηφίας, να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, για την υπόθεση του παράνομου διοικητικού χαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης.

Στο πόρισμα που εξέδωσε η Εξεταστική Επιτροπή, όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ τάσσονταν υπέρ της σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα.

Για την παραπομπή απαιτούνταν 150 ψήφοι.

Απολογείται ο Γ. Αγγέλου

Κλήση σε απολογία έλαβε από την εφέτη ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπεδίου, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία κατά του κ. Αγγέλου, απαγγέλθηκε μετά τις καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων της υπόθεσης, οι οποίοι έκαναν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».

Απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τον Κ. Σκιαδά

Ελεύθερος, με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της Ειδικής Εφέτη ανακρίτριας κ. Καλού, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγορούμενος στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου.

Ο κ. Σκιαδάς κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία κα σε ψευδή βεβαίωση και σύμφωνα με τους συνηγόρους του «δηλώνει αμέτοχος σ' αυτήν την υπόθεση αφού ο ρόλος του δεν ήταν αποφασιστικός αλλά διεκπεραιωτικός καθώς εκ της θέσεως του κλήθηκε να διαβιβάσει έγγραφα προς αρμόδιες αρχές».

Αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου 

Αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και η επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.

Η αγωγή αφορά την ανταλλαγή αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος του Ν. Πέλλας, με το υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη- Βουλγαράκη, συζύγου του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, και κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

zougla.gr