1.6.10

Μοίρα του τουρκικού στόλου θα πλεύσει προς την Α.Μεσόγειο - Δηλώσεις Τούρκου διοικητή



01-06-2010 08:14:58
Mοίρα του τουρκικoύ Ναυτικού αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτες που προηγουμένως είχαν μετάσχει σε άσκηση στα δυτικά και νότια της Κρήτης και εν συνεχεία είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έφτασαν χτές το πρωί στο λιμάνι της Καρθαγένης στην Ισπανία και αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αν. Μεσόγειο. ..
Eρώτημα είναι αν θα περάσουν από τον Τάραντα ή θα πλεύσουν κατ'ευθείαν. Μέσα στον παροξυσμό του νέο-οθωμανισμού της, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι τα νέα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλούν στην Λωρίδα της Γάζας, θα έχουν συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού!

Η Μοίρα αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο "ΑΚΑΡ" και ανήκουν στην δύναμη της τουρκικής task force, Μediterranean Sield. O Tούρκος διοικητής της δύναμης. Mücahit Şişlioğlu, σε συνέντευξή του επάνω στην φρεγάτα Gaziantep (Ο.Η.Perry), χθες σε ισπανικά μέσα, είπε ότι "Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα γεγονότα και θα πράξουμε ανάλογα".

Πρόκειται προφανώς για εξέλιξη με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες.

Φυσικά η Άγκυρα δεν θα τολμήσει πέρα από βερμπαλισμούς να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο εκτός και αν αποφασίσουν να θυσιάσουν πέρα από 10-20 φανατικούς ισλαμιστές, όπως συνέβη χθες και μερικές φρεγάτες. Το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Πληροφορίες από το Τελ-Αβίβ αναφέρουν ότι έχουν «παγώσει» όλα τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τίθεται και θέμα συνέχισης παραδόσεων των συστημάτων.

Το γεγονός ότι το σύνολο των νεκρών, άσχετα αν μόνο ειρηνικοί ακτιβιστές δεν ήταν, ήταν τουρκικής καταγωγής και επέβαιναν στο τουρκικό καράβι, έχει θορυβήσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είναι γνωστό από χθες, η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ενώ εκτός της απειλής της συνοδείας των επόμενων πλοίων, έχει απειλήσει και με «άνευ προηγουμένου, ανυπολόγιστα αντίποινα».

Τουλάχιστον ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ διευκρίνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο - αυτό δεν θα ήταν σωστό». Βέβαια και να ήθελαν να κηρύξουν πόλεμο δεν θα μπορούσαν αφού δεν έχουν κοινά σύνορα και ένας "πόλεμος" θα περιοριζόταν σε αεροναυτικά επεισόδια με γνωστή την κατάληξη για την τύχη της τουρκικής Αεροπορίας εκ των προτέρων...

Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Αραβική Ένωση έχει συγκαλέσει κατεπείγουσα σύσκεψη σήμερα Τρίτη προκειμένου να κατασταλάξει πάνω σε μια κοινή πολιτική απέναντι στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις να τερματίσει τον δικό της αποκλεισμό της Γάζας, ενώ όπως είναι γνωστό, η χώρας μας σταμάτησε χθες την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση Μίνωας 2010.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ, που αποτελούν και τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr