21.6.10

ΚΥΠΡΟΣ - Συμπαραστάτες σε πολλά επίπεδα


 Της Μικαέλλας Λοίζου

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για τη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι «με τη ρωσική Κυβέρνηση και το συνάδελφο κ. Λαβρόφ έχουμε συχνές επαφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα , όπου ανασκοπούμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι, πέρα από το Κυπριακό, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και στις δύο χώρες, όπως το Μεσανατολικό. «Πάντα, βεβαίως, ...
συζητούμε το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας», τόνισε ο κ. Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς θεωρεί τη Ρωσία σταθερό εταίρο της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ θα προλειάνει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική». Αναφερόμενος στις επισκέψεις ξένων ηγετών, ο ΥΠΕΞ είπε πως θα προγραμματιστεί και επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αναλόγως του προγράμματός της. 

Ο κυριότερος συμπαραστάτης

Ο ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός, σε σχέση με δημοσιεύματα που ήθελαν τη Ρωσία να σφυρίζει αδιάφορα κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Η Ρωσία είναι και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάνω σε θέσεις αρχών, πάνω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο», είπε. «Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι ουδέποτε άλλαξε η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτελεί τον κυριότερο -μαζί βέβαια και με άλλες φίλες χώρες- συμπαραστάτη μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και χάρη στις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορέσαμε να πετύχουμε ένα ψήφισμα ισοζυγισμένο, που δεν αλλοιώνει τις βασικές αρχές και τις βασικές παραμέτρους της επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε. «Οποιανδήποτε αντίθετη πληροφορία», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, «δεν μπορώ παρά να τη διαψεύσω και πραγματικά με προβληματίζει γιατί, ειδικά αυτή την περίοδο, γίνεται αυτή η προσπάθεια να αποδοθεί δήθεν στη Ρωσία κάποια αδιαφορία».
Σύμπτωση απόψεων
Με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια μίλησε για την Κύπρο ο Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο, αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη Μάρκου Κυπριανού. Εντάσσοντας τη σημερινή συνάντηση Κυπριανού - Λαβρόφ στο πρόγραμμα πολιτικών επαφών «υψηλού και κορυφαίου επιπέδου», εξήγησε ότι «σχεδιάζεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη διευθέτηση του Κυπριακού». Όπως ενημέρωσε, θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα συνεργασίας Ρωσίας και Ε.Ε., του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της κατάστασης στα Βαλκάνια. Ο κ. Νεστερένκο ανέφερε ότι σε αυτά τα ζητήματα οι θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κύπρου συμπίπτουν ή είναι πολύ κοντινές, καθώς οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις, ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας. 
«Είμαστε ευγνώμονες στην Κύπρο για την εποικοδομητική υποστήριξή της στην ανάπτυξη της διεθνούς συζήτησης γύρω από το σχέδιο του Συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη θετική της αντίδραση σ’ αυτό», πρόσθεσε.

Σταθεροί εταίροι σε οικονομικά ζητήματα
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι «η Κύπρος παραμένει σταθερός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και μια από τις κορυφαίες διόδους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία», αναφέροντας ότι ο συνολικός όγκος επενδύσεων με προέλευση την Κύπρο ήταν 49,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εκ των οποίων οι απευθείας επενδύσεις στη ρωσική οικονομία ανέρχονταν σε 33,5 δισ., ενώ ο όγκος εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ήταν 815 δισ. δολάρια. Ο κ. Νεστερένκο τόνισε ότι μέσω των περιφερειακών συνεργασιών οι επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας ενισχύονται, φέροντας ως παραδείγματα τους «σταθερούς δεσμούς μεταξύ των Δήμων Μόσχας και Λευκωσίας», καθώς και τη Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη της παρευξείνιας περιοχής της Ρωσίας, που προβλέπει συμμετοχή της Κύπρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιφέρειας του Κρασνοντάρ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εξήγησε, κυπριακές οικοδομικές και επενδυτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014.
«Η Κύπρος παραμένει, όπως και πριν, ένας από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους», πρόσθεσε ο κ. Νεστερένκο. Το 2009, είπε, επισκέφθηκαν το νησί μας περίπου 150.000 τουρίστες από τη χώρα του, ενώ ενθαρρυντική είναι η τάση που παρατηρείται στον τομέα αυτό τούς πρώτους μήνες του 2010, καθώς η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 14,3% σε σχέση με πέρσι.
Simerini