26.6.10

ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ:Η αποφασιστική αποκαθήλωση




Η γενέτειρα του «πατερούλη» κατέβασε μαύρα μεσάνυχτα τον επιβλητικό ανδριάντα του
ΤΙΦΛΙΔΑ Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα αποκαθήλωσαν οι αρχές της Γεωργίας το άγαλμα του πιο διάσημου τέκνου της χώρας, του Ιωσήφ Στάλιν, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Κίνηση λογική, αν λάβουμε υπόψη ότι το άγαλμα ήταν τοποθετημένο στη γενέτειρα του πάλαι ποτέ ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, την πόλη Γκόρι, όπου πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να υπερασπίζονται με πάθος τη μνήμη του Στάλιν.

Το επιβλητικό χάλκινο άγαλμα έχει ύψος έξι μέτρα και βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του Γκόρι από τη δεκαετία του ΄50. Οι Αρχές της πόλης θέλουν όμως να κατασκευάσουν στη θέση του ένα μνημείο για τα θύματα του πολέμου με τη Ρωσία, το καλοκαίρι του 2008....


Η επιχείρηση της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξημέρωμα της Παρασκευής. Το άγαλμα του «πατερούλη» μεταφέρθηκε στο προαύλιο του μουσείου της πόλης που είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

«Ηταν εντελώς απρόσμενο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δημοσιογράφος Λάντο Μπικασβίλι του τοπικού καναλιού Τrialeti. «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα θυμώσουν». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τα κανάλια να τραβήξουν πλάνα από την επιχείρηση και ότι χρησιμοποίησε βία για να πετύχει τον σκοπό της.

Μετά τον θάνατο του Στάλιν, το 1953, οι Αρχές της Σοβιετικής Ενωσης απομάκρυναν τόσο από τη Γεωργία όσο και από άλλες περιοχές της χώρας πολλά στοιχεία ενδεικτικά της προσωπολατρίας που είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της εξουσίας του. Το συγκεκριμένο άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του και είναι ένα από τα ελάχιστα που είχαν απομείνει στη θέση τους.

«Ανθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονταν στο Γκόρι για να δουν το άγαλμα και να τιμήσουν τον Στάλιν» δήλωσε ο Νούγκζαρ Λαμαζόφ, ο οποίος κατοικεί σε ένα γειτονικό χωριό. Οι υποστηρικτές του Στάλιν, που είναι ακόμη πολλοί στην πατρίδα του, τον θεωρούν ήρωα για ό,τι έκανε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για την απόκρουση της ναζιστικής Γερμανίας.

Για τους περισσότερους Γεωργιανούς, όπως και για τον φιλοδυτικό πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι, το άγαλμα του Στάλιν συμβόλιζε την επιρροή της Μόσχας στην πατρίδα τους, που κράτησε ως το 1991 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.


ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
3 Την περίοδο της παντοδυναμίας του, από το 1930 ως το 1953, ο Στάλιν καλλιέργησε κλίμα απόλυτης προσωπολατρίας προς το άτομό του.

3 «Πατερούλης των εθνών», «Λαμπερή διάνοια της ανθρωπότητας», «Μέγας αρχιτέκτονας του κομμουνισμού» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονταν.

3 Το όνομά του συμπεριλήφθηκε στους στίχους του νέου εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, το 1944.

3 Εκατοντάδες πόλεις, χωριά, δρόμοι και πλατείες είχαν πάρει το όνομά του στη Σοβιετική Ενωση και στις χώρες-δορυφόρους της.
ΒΗΜΑ
infognomonpolitics
___________________________________________________________________
Προτείνουμε, να το τοποθετήσουν στον...Περισσό, όπου ευρίσκονται και οι μοναδικοί στο κόσμο οπαδοί του !!!
EFENPRESS