11.6.10

Άρχισαν τα «όργανα» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Οι εξελίξεις μετά από το ισραηλινό ρεσάλτο πριν από δύο εβδομάδες στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματικές, με το παλαιστινιακό κίνημα του PKK να παίζει τον δικό του ρόλο στην ανοιχτή διένεξη Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.


Έτσι, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση που έγινε σήμερα σε τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην πόλη Τουντσελί, με εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Από την έκρηξη ..
τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι και πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στα κοντινά νοσοκομεία.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο αιματηρό περιστατικό, μετά από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού στην πόλη Οσμάνιε, από την οποία τραυματίστηκε η σύζυγος ενός αξιωματικού, που τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της.


Μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος τύπου "Ιεριχώ"
Μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος τύπου "Ιεριχώ"
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι εξίσου «εκρηκτικές». Σύμφωνα με τον Τύπο της Τουρκίας, ακυρώθηκε η ολοκλήρωση του προγράμματος εξοπλισμού του Τουρκικού Στρατού με δέκα μη-επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη με την ονομασία «Ιεριχώ» και εκπαίδευσης των Τούρκων αξιωματικών στον χειρισμό τους.

Πρόκειται για μια συμφωνία που οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2004. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει παραλάβει τα έξι από τα δέκα αεροσκάφη «Ιεριχώ» και υπολείπονται τα άλλα τέσσερα, τα οποία, όμως, όπως φαίνεται, δεν θα αποκτήσει από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να μην πάει η επιτροπή παραλαβής και ελέγχου του Τουρκικού Στρατού στο Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ ανακάλεσε το στρατιωτικό του προσωπικό που βρισκόταν στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους Τούρκους αξιωματικούς στον χειρισμό των αεροσκαφών «Ιεριχώ». Στρατιωτικοί κύκλοι στην Τουρκία αναφέρουν ότι η εκπαίδευση που πήραν μέχρι στιγμής είναι ελλιπής και δεν επαρκεί, ώστε να μπορέσει ο στρατός της Τουρκίας να επιχειρήσει με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, στα οποία στήριζε μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεών του εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK. Αυτό, άλλωστε, έχουν δηλώσει στο παρελθόν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ηγεσίας του Τουρκικού Στρατού, οι οποίοι βλέπουν μια σημαντική στρατιωτική επένδυση να τίθεται ουσιαστικά εν αχρηστία.

Επίσης, δημοσκόπηση που έγινε στο Ισραήλ για λογαριασμό της εφημερίδας «Israel Hayom» δείχνει ότι οι Ισραηλινοί βλέπουν σε ποσοστό 78% την Τουρκία ως εχθρική χώρα.

zougla.gr