2.6.10

Το κόστος της πειρατείας


..Η προσπάθεια που υποστήριξε το ΝΑΤΟ για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, την Ελλάδα και μελλοντικώς και την Ιορδανία ως ένα προοίμιο στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ- Ισραήλ κατέληξε σε φιάσκο...

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ-eust@tovima.gr
«Δεν αγωνιζόμαστε πλέον για το Ισραήλ. Αγωνιζόμαστε για την πολιορκία της Γάζας και αυτός ο αγώνας έχει γίνει το Βιετνάμ του Ισραήλ» γράφει ο Μπράντλεϊ Μπάρστον, ένας από τους σοβαρότερους ισραηλινούς αναλυτές, σχολιάζοντας την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα....


Το «ναυτικό επεισόδιο» κατά τον ισραηλινό εκπρόσωπο αλλά στην πραγματικότητα η «πειρατεία σε διεθνή ύδατα», όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός κ. Νταβούτογλου, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στους εβραίους της Αμερικής.

Ενδειξη πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση και την πολιτική ελίτ του Ισραήλ είναι η επίθεση στον στολίσκο. Απομονωμένο μέσα στη διεθνή κοινότητα, με τις σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο να κλυδωνίζονται και την εκστρατεία για «τιμωρία» του Ιράν να μην οδηγεί πουθενά, το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο του μέτρου.

Το Ισραήλ έχει πανικοβληθεί από τη συμφωνία του Ιράν με τη Βραζιλία και την Τουρκία για «τη μεταφορά πυρηνικού υλικού προς μετασχηματισμό» και, ιδιαίτερα, με τη διάχυτη ανακούφιση με την οποία την υποδέχτηκαν οι περισσότερες χώρες- ως «ένα βήμα για τη διευθέτηση» του προβλήματος. Θέλησε, λοιπόν, να δώσει ένα μάθημα στην Τουρκία, η οποία πρωτοστάτησε σε αυτό το «πρώτο βήμα», και καθώς η όλη επιχείρηση της αποστολής βοήθειας στη Γάζα οργανώθηκε στην Τουρκία- η ναυαρχίδα του στολίσκου ήταν τουρκικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 500 και πλέον τουρκικής υπηκοότητας άτομα- προχώρησε σε μια ενέργεια η οποία καταλήγει σε μπούμερανγκ.

Ακόμη και αν οι (αναμενόμενες) πιέσεις του Λευκού Οίκου αποτρέψουν την καταδίκη του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και αν η ΕΕ περιοριστεί σε διακηρύξεις και δηλώσεις χωρίς ουσία, το «ναυτικό επεισόδιο» θα κοστίσει ακριβά στο Ισραήλ.

Πρώτα απ΄ όλα, η προσοχή και οι πιέσεις της παγκόσμιας κοινότητας απομακρύνονται τώρα από το Ιράν και στρέφονται στο Ισραήλ.

Οι προγραμματισμένες έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ- Παλαιστινίων, για τις οποίες ο πρόεδρος Ομπάμα κατέβαλε μεγάλη προσωπική προσπάθεια, ματαιώνονται διευρύνοντας το χάσμα Ουάσιγκτον- Ιερουσαλήμ. Στο προσκήνιο ήρθε τώρα ο αποκλεισμός της Γάζας, γεγονός που ακόμη και ο Λευκός Οίκος ζητεί να αρθεί.

Η προσπάθεια που υποστήριξε το ΝΑΤΟ για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, την Ελλάδα και μελλοντικώς και την Ιορδανία ως ένα προοίμιο στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ- Ισραήλ κατέληξε σε φιάσκο.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αγκυρα, η οποία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους 500 και πλέον υπηκόους της στις ισραηλινές φυλακές.

ΒΗΜΑ