2.6.10

Στα νόμιμα πλαίσια η πτήση ισραηλινών ελικοπτέρων

Καμία παραβίαση του FIR Λευκωσίας από το Ισραήλ ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, τα ισραηλινά ελικόπτερα βρίσκονταν εντός του FIR Λευκωσίας, αλλά πέταξαν κάτω από συγκεκριμένο ύψος και δεν παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες αεροπλοϊας.

Λευκωσία: Δεν υπήρξε παραβίαση των κανόνων χρήσης του FIR Λευκωσίας από τα ισραηλινά ελικόπτερα στη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι τα ελικόπτερα βρίσκονταν εντός του FIR Λευκωσίας, αλλά πέταξαν κάτω από συγκεκριμένο ύψος και δεν παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες αεροπλοϊας..
.Oταν τα ελικόπτερα ίπτανται σε χαμηλό ύψος, πρόσθεσε, δε χρειάζεται άδεια από το κράτος το οποίο ελέγχει το FIR. Επομένως, πρόσθεσε, διμερές ζήτημα επί αυτού του σημείου, δεν υπάρχει.

Αναφερόμενος στις εξηγήσεις που έδωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία, ο οποίος είχε κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αιμιλίου είπε ότι ο πρέσβης του Ισραήλ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι καταδρομείς βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.Από την πλευρά μας, είπε ο κ. Αιμιλίου, τονίστηκε ότι ακόμη και αν ήταν έτσι τα πράγματα, υπήρξε υπερβολική χρήση βίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι.

Ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών έγινε σε διεθνή ύδατα και εκτός της περιοχής ασφάλειας που επέβαλε το Ισραήλ για τη Γάζα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


infognomonpolitics