16.6.10

ΤΟ ΙΡΑΝ "ΠΑΕΙ ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ"...


Νέο πυρηνικό αντιδραστήρα ετοιμάζει το Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, 12:26
Έναν νέο αντιδραστήρα ιατρικής πυρηνικής έρευνας, ισχυρότερο από αυτόν που διαθέτει σήμερα η Τεχεράνη, ετοιμάζεται να κατασκευάσει το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Προετοιμάζουμε την κατασκευή ενός ισχυρότερου αντιδραστήρα σε σχέση με αυτόν της Τεχεράνης για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων και ο αντιδραστήρας αυτός θα τεθεί σε ισχύ σύντομα στη χώρα» δήλωσε ο Σαλεχί, όπως ...
αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δεν έδωσε διευκρινίσεις για την κατάσταση προόδου του προγράμματος, την ισχύ του νέου αντιδραστήρα και το σημείο όπου φέρεται να κατασκευάζεται.

Το Ιράν διαθέτει σήμερα πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα 5 MGW που κατασκευάστηκε πριν από την ισλαμική επανάσταση στην Τεχεράνη.

Η έναρξη τον Φεβρουάριο από το Ιράν της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, που επισήμως προορίζεται για την παρασκευή του καυσίμου για τον αντιδραστήρα αυτό, προκάλεσε νέα κρίση στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα. Οι χώρες της Δύσης τρέφουν υποψίες, ότι η Τεχεράνη, παρά τις διαψεύσεις της, επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι η πιο επίμαχη πλευρά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε στις 9 Ιουνίου νέες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να σταματήσει το πρόγραμμα.

zougla.gr