3.6.10

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ κ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ !


Ολοήμερα και τα νοσοκομεία

Αμεση κάλυψη- μέσω ΑΣΕΠ- των κενών θέσεων, ενώ κλείνουν τα ιατρεία των καθηγητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νανά Νταουντάκη daoudaki@esiea.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ολοήμερη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούςπου όμως, θα υποχρεωθούν να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους- και νέο σύστημα εφημεριών προβλέπονται σε νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» που προωθεί το υπουργείο Υγείας. 
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές και ειδική διαδικασία στο ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη θέσεων με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και «καθηκοντολόγιο», όπως και αυστηρά μέτρα ελέγχου για όσους εργαστούν στα πλαίσια του ολοήμερου προγράμματος. ....

Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε ότι όλοι οι γιατροί θα μπορούν, εάν επιθυμούν, να εργάζονται και τις απογευματινές ώρες με επιπλέον αμοιβή, αλλά μόνο εντός του νοσοκομείου και κάθε γιατρός θα πρέπει να βλέπει και τις πρωινές ώρες συγκεκριμένο αριθμό ασθενών. Υπογράμμισε ότι για να τηρείται ο νόμος θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Ιδιαίτερα για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και αν θέλουν να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους «αποκλειστικά εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος ή σε χώρο που εξασφαλίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα». Προβλέπεται μάλιστα ειδικό σύστημα ελέγχου της εφαρμογής και της τήρησης των όρων συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία. 

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις μέσα από το ΑΣΕΠ ενώ σε ό,τι αφορά τις εφημερίες υπογράμμισε ότι θα αλλάξει άμεσα όλο το σύστημα με την καταβολή μηνιαίου ποσού εφημέρευσης στους γιατρούς και με την υποχρέωση να πραγματοποιείται συγκεκριμένος αριθμός εφημεριών τον μήνα. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ.

Η υπουργός Υγείας άφησε πολλές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων και γνωστοποίησε σκάνδαλο που της κοινοποιήθηκε χθες και που ήδη πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με φάκελο που της κατέθεσε ο πρόεδρος του Γενικού Κρατικού Νικαίας, κάποιοι επιτήδειοι εισέπρατταν χρήματα με διπλές αποδείξεις από τους ασθενείς, χρέωναν και το νοσοκομείο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν απέδιδαν τίποτε στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο σχετικός φάκελος εστάλη στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου για περαιτέρω έλεγχο. 
tanea-online