30.6.10

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ



Τυφλώθηκε μία ασθενής, φόβοι και για τους άλλους 12

Ενας από τους 13 ασθενείς με ενδοφθαλμίτιδα, που χειρουργήθηκαν σε ιδιωτική κλινική των Σερρών, έχασε τελικά την όρασή του από το χειρουργημένο μάτι του. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα, οι συγγενείς της οποίας μάλιστα απειλούν με μηνύσεις τούς υπευθύνους της ιδιωτικής κλινικής των Σερρών.
Ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται και οι 13 ασθενείς, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε χθες ότι η μία ασθενής έχασε το φως της στον χειρουργημένο οφθαλμό.....

Γενικότερα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Καρατάσου, τέσσερις από τους ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους, ένας υποβλήθηκε σε νέα εγχείρηση και 5 αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα.
Παρ' όλα αυτά όμως, εκτιμάται ότι και οι 13 ασθενείς θα χάσουν μεγάλο ή μικρό ποσοστό της όρασής τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μικροβιολογικές εξετάσεις για να ταυτοποιηθεί ο ιός που προκάλεσε την ενδοφθαλμίτιδα στους 13 ασθενείς.
Στις Σέρρες, οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, που ανέλαβαν να διερευνήσουν τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μόλυνση των 13 ασθενών, συνέχισαν και χθες την έρευνά τους για να διαπιστώσουν αν η μόλυνση οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Σε δήλωσή του για τη μόλυνση των 13 ασθενών, αλλά και για την ΕΔΕ που διέταξε το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει: «Υποθέτουμε ότι η κ. υπουργός γνωρίζει ότι οι ΥΠΕ ανάμεσα στις άλλες αρμοδιότητες έχουν κι εκείνη της εποπτείας και του προληπτικού ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών. Κι όμως.
Οι ΥΠΕ αποφεύγουν επιμελώς να ελέγξουν τις ιδιωτικές κλινικές τόσο στον τρόπο άσκησης της ιατρικής όσο και ως προς τις αμοιβές που εισπράττουν από τους ασθενείς που καταφεύγουν σ' αυτές».