7.6.10

Αλυσιδωτές ρήξεις...

Οι «μετασεισμοί» της αποχώρησης των Ανανεωτών από τον ΣΥΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΛΕΞΗΣ  ΤΣΙΠΡΑΣ   Επανεξελέγη με ποσοστό 75% επί των  ψηφισάντων (1.039)  πρόεδρος του ΣΥΝ,  όμως όλοι θεωρούν  ότι βγαίνει αποδυναμωμένος από το Συνέδριο. Επί προεδρίας του καταγράφεται η έξοδος των  Ανανεωτών από την  Κουμουνδούρου. Ο  Αλ. Τσίπρας έχει επίσης να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα του  ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την  ισχυρή παρουσία του  νέου «Αριστερού  Ρεύματος» του Παναγιώτη Λαφαζάνη που  έκανε σημαντική εμφάνιση στο Συνέδριο.  Αρκετά από τα λευκά  προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από δυσαρεστημένους συνέδρους  του Αριστερού Ρεύματος
Σε διάσπαση οδηγήθηκε ο Συνασπισμός τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε από το 6ο συνέδριο του κόμματος αρνούμενη να συναινέσει στην πολιτική κατεύθυνση της ηγεσίας του ΣΥΝ που εμμένει στη στρατηγικήτης συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη συγκρότηση νέου κόμματος. 
Η αποχώρηση των Ανανεωτών από το συνέδριο- περί τους 300 συνέδρους - έγινε έπειτα από την ανάγνωση δήλωσης του Φώτη Κουβέλη ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Πτέρυγα δεν θα κατεβάσει λίστες για τα νέα όργανα του κόμματος. «Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη ...υλοποίησης μιας απόφασης που δεν την πιστεύουμε, δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα στα όργανα του κόμματος, δεν θα μετέχουμε σε αυτά και δεν θα πάρουμε μέρος στη σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξή τους», ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης στο σώμα του συνεδρίου και αμέσως μετά κατεβαίνοντας από το βήμα κατευθύνθηκε προς την έξοδο ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους ανανεωτικούς που τον χειροκροτούσαν. Η αποχώρησή τους συνοδεύτηκε και από το σύνθημα «Εμπρός, εμπρός για σοσιαλισμό, ελεύθερο, ανθρώπινο και δημοκρατικό» και προκάλεσε παγωμάρα στην αίθουσα του Τάε Κβον Ντο παρότι θεωρούνταν αναμενόμενη. Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας έλεγαν πως αισθάνονται «λυτρωμένοι» από την απόφασή τους, ενώ κάποιοι σύνεδροι, ακόμη και ηγετικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, δεν έκρυβαν τη συναισθηματική τους φόρτιση για την αποχώρηση των Ανανεωτικών, λέγοντας πως «δεν έπρεπε να φτάσουμε σ΄ αυτό το σημείο». Τη σκηνή της... εξόδου της Ανανεωτικής Πτέρυγας απέφυγε να δει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλους χώρους του συνεδρίου. Ωστόσο, γνωρίζοντας τις προθέσεις τους ήδη από την Παρασκευή οπότε προκάλεσε και συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, κατά το κλείσιμό του στο συνέδριο απευθύνθηκε στα στελέχη της ζητώντας να ανακαλέσουν την απόφασή τους: «Καλώ τους συντρόφους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να μην προχωρήσουν σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «στον ΣΥΝ, το κοινό μας σπίτι, οι πόρτες ανοίγουν μόνο για την είσοδο και όχι για την έξοδο. Θα το διαπιστώσουν αυτό πολύ σύντομα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνουν σεβαστές οι επιλογές τους».

Ο «αποχαιρετισμός»
Η παρέμβαση Τσίπρα δεν στάθηκε όμως ικανή να ανακόψει τη φυγή των Ανανεωτικών, οι οποίοι αποχωρώντας έλεγαν ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν κατώτερος των περιστάσεων «αφού δεν βρήκε το θάρρος να τολμήσει να κάνει ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς την Πτέρυγα» και περιορίστηκε να εκφωνήσει έναν... αποχαιρετισμό για τυπικούς λόγους. Την ίδια ώρα, κριτική προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ασκούσαν και ιστορικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, όπως οι Δημήτρης Στρατούλης και Νίκος Χουντής, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κούνησε απλώς το μαντίλι στους Ανανεωτές. Ο κ. Στρατούλης μάλιστα κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «έστω και την ύστατη στιγμή να πάρει πρωτοβουλίες για να αποτρέψουμε τη διάσπαση. Και σάς το λέω εγώ, που γνωρίζετε ότι το Αριστερό Ρεύμα έχει τις πιο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μαζί τους, γιατί ένα τέτοιοιο ενδεχόμενο θα μάς πάει πολλά χρόνια πίσω».

Στελέχη της Κουμουνδούρου που βρίσκονται στο περιβάλλον Τσίπρα σχολίαζαν χθες πως «εμείς προχωράμε», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία πως «θα γυρίσουμε σελίδα και θα προχωρήσουμε μπροστά ώστε να είμαστε αντίστοιχοι στις απαιτήσεις του κόσμου της Αριστεράς».

Είναι γεγονός ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είχε πεισθεί για τις προθέσεις των Ανανεωτικών. Κορυφαία στελέχη έλεγαν πως «μάλλον ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει αποφασίσει την αποχώρηση» κι ευελπιστούσαν πως οι Ανανεωτές θα κάνουν πίσω. Οι προσδοκίες τους για παραμονή της Πτέρυγας διαψεύστηκαν μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Κουβέλη το βράδυ της Παρασκευής όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε τις προθέσεις του στον πρόεδρο του ΣΥΝ.

Ενδεικτικά των συσχετισμών που διαμορφώνονται τώρα στο κόμμα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας για τα κομματικά όργανα. Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, ισχυρότερη τάση με 53% αναδεικνυόταν η Αριστερή Ενότητα του Αλέξη Τσίπρα, ακολουθούσε με 30% το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη, 15% συγκέντρωνε η Πρωτοβουλία 2010 (Μπαλάφας) και
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Στελέχη και του Αριστερού Ρεύματος επέκριναν τον πρόεδρο για το γεγονός ότι δεν απέτρεψε το σχίσμα