23.6.10

Αρματωμένο πλοίο με το όνομα Σαντιέγο στα ανοιχτά της Λεμεσού

Eμπορικό πλοίο, το οποίο μεταφέρει τεθωρακισμένα άρματα και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών με το όνομα Σαντιέγο, τελεί εδώ και μερικά 24ωρα υπό φρούρηση από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Αστυνομία έξω από το λιμάνι Λεμεσού.

Το πλοίο στάθμευσε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λεμεσού για ανεφοδιασμό, όταν οι αμερικάνικες Αρχές διαβίβασαν πληροφορία στις αντίστοιχες κυπριακές ότι το πλοίο μεταφέρει βαρύ οπλισμό, με προορισμό το Σουδάν, όπου επιβλήθηκε, λόγω του εμφυλίου πολέμου εμπάργκο πώλησης όπλων. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα έγγραφα που παρέδωσε στις αρχές ο καπετάνιος του πλοίου τα τεθωρακισμένα άρματα προορίζονται για τη Σιγκαπούρη και τα εκρηκτικά για την Αλγερία. Ο καπετάνιος ζήτησε άδεια, όπως το πλοίο προσεγγίσει και αγκυροβολήσει στο ...
λιμάνι Λεμεσού μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Αίτημα, ωστόσο, που απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας. Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εξηγήσεις που έδωσε ο καπετάνιος για τον προορισμό του στρατιωτικού οπλισμού που μεταφέρει επιβεβαιώνονται.

Στην Κύπρο από τις 11 Ιουνίου
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομία, Μιχάλης Κατσουνωτός, επιβεβαίωσε ότι από τις 11 Ιουνίου ζητώντας να εφοδιασθεί με καύσιμα'. ''Οι τελωνειακές Αρχές της Δημοκρατίας'', συνέχισε ο κ. Κατσουνωτός, ''σε έλεγχο των εγγράφων του πλοίου αλλά και του εμπορεύματος που μετέφερε, διαπίστωσαν ότι υπάρχει εξοπλισμός επί του πλοίου και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η νομιμότητα του φορτίου''. ''Εν αναμονή της πιστοποίησης της νομιμότητας του φορτίου'', πρόσθεσε ο κ. Κατσουνωτός, ''έχει εκδοθεί απαγορευτικό διάταγμα απόπλου του συγκεκριμένου σκάφους και η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές, επιτηρούν την εφαρμογή του απαγορευτικού διατάγματος''. ''Από την πρώτη στιγμή'', όπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, ''έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών για τον ανάλογο χειρισμό του θέματος''. ''Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει παραδώσει ο πλοίαρχος'', δήλωσε ο κ. Κατσουνωτός, ''προορισμός του πλοίου φαίνεται ότι είναι το Σουδάν και η Σιγκαπούρη''.
SIGMALIVE
infognomonpolitics