14.6.10

Ένα μουσείο φορτωμένο τιμή και δόξα



Posted: 13 Jun 2010 12:32 PM PDT
Του Νέαρχου Κυπριανού

Στις 20 Ιουλίου οι έφεδροι καταδρομείς θα στεγάσουν την περήφανη ιστορία τους.Ιούλιος του 1974. Μαύρες ημέρες για την Κύπρο. Δραματικές για όσους τις έζησαν και ιδιαίτερα για όσους πολέμησαν τους εισβολείς.

Στην ακτή του Καραβά, κάποια στιγμή που ηγήτορες τμημάτων, αλλά και απλοί καταδρομείς είχαν καθίσει κάπου για να ξαποστάσουν λίγο και να πάρουν μιαν ανάσα για να συνεχίσουν τον αγώνα που έδιναν, πήραν μιαν απόφαση. Πως όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος, θα δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο και ένα μουσείο. Το πρώτο κομμάτι εκείνης της απόφασης των καταδρομέων που πολέμησαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους εισβολείς υλοποιήθηκε το 1986 με την ίδρυση του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Το δεύτερο κομμάτι παίρνει σύντομα σάρκα και οστά, 36 χρόνια μετά....

Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου για την ιστορία και τον αγώνα των Καταδρομέων βρίσκονται προς το τέλος τους. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών. Το αποτέλεσμα αποζημιώνει όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έγιναν από τα μέλη, καθώς τα πρώτα δείγματα του Μουσείου είναι εντυπωσιακά.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών Μάκης Οικονομίδης εξήγησε στον “Φ” ότι οι καταδρομείς ήθελαν να διατηρήσουν, να διαφυλάξουν και να προβάλουν όχι μόνο τους αγώνες τους, αλλά και να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που έχουν χαθεί. «Χάσαμε 175 καταδρομείς (νεκροί και αγνοούμενοι). Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα μνημονεύονται όσοι έπεσαν για την πατρίδα, ενώ ταυτόχρονα, θα προβάλλεται ο αγώνας των καταδρομών. Με το μουσείο φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε τους μαθητές, αλλά και τα παιδιά που υπηρετούν στις καταδρομές», προσθέτει ο κ. Οικονομίδης. Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου διακρίνεται στο εσωτερικό, που περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, στον περιβάλλοντα χώρο και τον εξωτερικό αίθριο χώρο.

Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης του μουσείου εκτίθενται γενικά εκθέματα οπλισμού, στο δεύτερο η ιστορία των Καταδρομών, στο τρίτο σύγχρονο εκπαιδευτικό και συναφές υλικό και στο τέταρτο υλικό για τους πεσόντες και αγνοούμενους καταδρομείς. Η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ίδρυση των Καταδρομών στην Κύπρο, το 1964 έως και σήμερα. Αναπτύσσεται σε μια διαδρομή περιμετρική του υπερυψωμένου ισογείου του κτηρίου. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε τέσσερις αίθουσες και σε δυο ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους, ακολουθώντας χρονολογική σειρά και επικεντρώνοντας κυρίως στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1964 και 1974.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, αποστολή του μουσείου είναι η συγκέντρωση, η διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων των Καταδρομών, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορίας τους και η προβολή της ιδέας ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Διεθνούς Συμβουλίου (ΙCΟΜ), το Μουσείο των Καταδρομών ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών-τεχνολογικών μουσείων που εξετάζουν και εκθέτουν μια συγκεκριμένη ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλες της τις εκφάνσεις.

Εκθέματα ανεκτίμητης αξίας

Στα εκθέματα μεταξύ άλλων υπάρχουν φωτογραφίες, χάρτες, λιθογραφίες και δελτάρια. Εκτίθενται αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, όπως οι στρατιωτικές στολές του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε στον Άγιο Ιλαρίωνα, των αγνοούμενων αξιωματικών στις επικές μάχες Αγίου Γεωργίου Κερύνειας Νικολάου Κατούντα και Γωργίου Μελιφρονίδη, του πεσόντος Λοχία της 31ης Μοίρας Καταδρομών Νέαρχου Ανηλιάδη, του πρώην αρχηγού ΓΕΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη, του πρώτου διοικητή της 31ης Μοίρας Καταδρομών Στρατηγού Γεωργίου Καρούσου, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα πεσόντων και αγνοούμενων καταδρομέων. Προβάλλονται επίσης λάφυρα από τις μάχες των Μοιρών Καταδρομών με τις ορδές των εισβολέων και οπλισμός που έχει χρησιμοποιηθεί στους αγώνες της πατρίδας μας (1963, 1967 και 1974).

Στο Μουσείο του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καταχωρήθηκαν και θα προβάλλεται αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Επιπρόσθετα, έχουν ταξινομηθεί όλες οι σειρές που έχουν υπηρετήσει στις Δυνάμεις Καταδρομών από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς. Ακόμη, περιλαμβάνεται ειδικό αρχείο με τις διαχρονικές δραστηριότητες του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών.

«Δύναμή μας είναι τα 3.000 μέλη μας» - Κόστος 200 χιλιάδες ευρώ

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων ανέλαβε εξολοκλήρου τα έξοδα κατασκευής του μουσείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, η κατασκευή του μουσείου στοίχισε γύρω στις €200.000. «Η δύναμή μας είναι τα μέλη μας. Έχουμε περισσότερα από 3.000 μέλη σε όλες τις πόλεις, και όλοι οι καταδρομείς βάλαμε το χέρι στην τσέπη για να δημιουργηθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο που λέγεται Μουσείο Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων».

Ο κ. Οικονομίδης προσθέτει ότι ο σύνδεσμος βρίσκεται σε επαφή σε με το Δήμο Λευκωσίας για να προβάλλεται το μουσείο στα άξια θέασης μνημεία της πόλης.

Συμβολική ημερομηνία εγκαινίων

Τα εγκαίνια του Μουσείου του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών θα τελεστούν στις 20 Ιουλίου 2010. «Η ημερομηνία είναι συμβολική. Έχει χυθεί πολύ αίμα από πλευράς των Μονάδων Καταδρομών και επειδή η αφετηρία του αγώνα ήταν η 20ή Ιουλίου 1974, θεωρήσαμε ότι αυτή η ημερομηνία είναι η πιο σωστή για να εγκαινιάσουμε το μουσείο», τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

Το μουσείο βρίσκεται στο οίκημα του συνδέσμου, στη συμβολή των οδών Νικοκλέους και Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Μετά την τέλεση των εγκαινίων το μουσείο θα είναι ανοικτό τις καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ